Vaccinaties in Veendam: alle hens aan dek

VEENDAM Na de eerste leveringen door het RIVM van de eerste AstraZenica vaccins begonnen de eerste huisartsenpraktijken in Veendam op 10 april al met het vaccineren. Huisartspraktijk Van der Veen in Wildervank begon op 10 april. Het vaccineren door huisarts Mevissen is op woensdag 21 april. Bij huisarts Erceg is het op deze dag volgens afspraak tussen 16.00 - 20.00 uur.

Alle huisartsen doen mee aan de vaccinaties in hun praktijk. De prikdagen variëren om niet te veel patiënten bij elkaar te krijgen. Huisarts Gunsing maakt gebruik van de GGD locatie. In zijn eigen praktijk is daar onvoldoende ruimte voor. Er is een doorstroom nodig met een ingang en uitgang.

Voor de Huisartsenpraktijk Sorghvliet viel de startdatum op 17 april. De kwetsbare patiënten, die niet naar de GGD-locatie kunnen, zijn de afgelopen week al gevaccineerd door dokter Greijdanus en dokter Klok. Dokter Van Vliet gaat dinsdag (20 april) nog op huisbezoek voor het zetten van de prikken.

De mensen in de tehuizen zijn door de doktersdienst geprikt. Op het advies van de Gezondheidsraad wordt het AstraZeneca-vaccin, na de stop, alleen nog ingezet voor mensen van 60 jaar en ouder. Beginnend met de mensen van 1956, 1957, 1958 en 1959.

,,Voor onze drie praktijken zijn dat rond de 400 patiënten”, vertelt huisarts Greijdanes. ,,Patiënten worden in groepjes van 11 opgeroepen. Want we halen 11 vaccins uit zo’n flesje. Omdat het vooraf natuurlijk lastig te plannen is. Ook bij de inhaalmomenten moeten wij de mensen in groepjes van 11 oproepen. We willen natuurlijk geen vaccin verspillen. Alleen om dringende redenen kan het op een andere dag.”

,,De telefoon heeft roodgloeiend gestaan de afgelopen dagen. Mensen hebben heel veel zorgen. Vragen als moeten we het wel doen, wat is jullie advies. En heel veel boze mensen die geen AstraZenica willen. We proberen de gemoederen een beetje te laten bedaren. Voor mensen boven de 60 is het echt veilig. De aantallen waarbij die trombose met de bloedplaatjes zijn opgetreden zijn zo ontzettend klein. De kans van ernstig ziek worden van Corona is veel groter dan van ernstig ziek worden van het vaccin.”

Het aantal afmelders is onder de 20 procent. ,,In de provincie Groningen lijken de mensen toch wat nuchterder dan elders in het land.”

Jos (61) staat er wel positief tegenover. Zorgen maakt hij zich ook niet. ,,Als ik vaccinaties voor vakanties nodig heb vindt ik dit ook zo een waarvan ik zeg: die vindt ik ook belangrijk. En ik ben blij dat ik nou al aan de beurt ben geweest. Zodat we ook een beetje vrijheid terug kunnen krijgen.” Hij vindt het jammer dat de tweede pas over 12 weken komt. Maar hij gaat met de flow mee. ,,Het is ook een steentje bijdragen aan het totale plaatje. Dat is voor iedereen belangrijk, niet alleen voor mezelf.”

Henk Drenth