Wie kwam ook vaak in ‘t Aaierdoppie?

VEENDAM Martina Bonda, Froukje Zuidema-Meijer en Anne-Marie Weelinck zijn op zoek naar de regelmatige bezoekers van voorheen het café/bierlokaal ’t Aaierdoppie. Waar vele Veendammers en mensen uit de omgeving zoveel herinneringen aan hebben.

Bij voldoende belangstelling wordt ergens in 2022 een reünie gehouden. Omdat het café/bierlokaal niet meer bestaat wordt de reünie op een nader te bepalen locatie gehouden.

Zelf hebben Martina, Froukje en Anne-Marie ook veel herinneringen aan het vroegere ’t Aaierdoppie. Waar de uitbaters Bé Wever en André van Gigch vele regionale en landelijk bands lieten optreden. Waaronder The Happy Tunes, Jan Akkerman, Oscar Benton, Ilse de Lange, Armand, Safari Joe, Barking Dogs, Eelco Gelling, Duo Paul & André en Woody & the Sidemen.

Naast de livebands werd er nog voor veel meer reuring gezorgd. Er werd gedart en beroemde darters (o.a. Les Wallace, Raymond van Barneveld, Chris Mason en Bobby George) werden naar Veendam gehaald voor het verzorgen van een clinic.

’t Aaierdoppie bevond zich in het pand aan de Kerkstraat Oost. Ook Pé Langen heeft er nog achter de bar gestaan van het toen nog Café de Snor. In 1990 opende ’t Aaierdoppie de deuren. Na 10 jaar ging in 2001, na honderden optredens, de deur van het lokaal definitief op slot.

Froukje Zuidema-Meijer tekende als medewerkster haar contract al voordat het café openging. Ze hield de werkvloer schoon tijdens de verbouwing. En ze voorzag de stoere werkers, onder wie Andrés vader, van een natje en droogje. Ook maakte ze de bovenwoning voor Bé Wever bewoonbaar.

De uitbaters André en Bé speurden rommelmarkten af voor leuke spulletjes. Ze kwamen met tassen vol terug. Froukje vroeg zich af waarom ze zoveel eierdopjes meenamen. En vroeg wat ze er mee moesten. Met glimlachende gezichten vertelden ze dat het met de naam te maken had. De vloer van de bovenverdieping lag bezaaid met zakken vol eierdopjes. Ze had al gezegd, ‘het kin hier zo langzoamerhand wel ain aaierdoppie worden’. De naam werd nog niet verklapt, totdat Bé vroeg hoe eierdopje wordt geschreven in het Gronings. Dus toch…

De naam was geïnspireerd op een concert van Roger Waters in Café Die Eierschale in Berlijn. Ook fotograaf Bert Woltjes heeft als vaste bezoeker aan ’t Doppie’ goeie herinneringen. ,,De sfeer was altijd gemoedelijk, nooit trammelant. Altijd vrolijke mensen. Er gebeurde wel eens iets, maar niet vaak.” Bert kwam niet alleen voor de muziek, maar ook voor de sfeer. ,,Iedere maand was er zeker wel wat te doen. Het was er vaak stampvol. Met heel veel vaste bezoekers.”

Bert, die Bé al veel langer kende, was bij concerten van Barrelhouse met de zangeres Tineke Schoemaker en gitarist Erwin Java. Vroeger speelde hij bij de Cuby & the Blizzards. ,,Java kwam ook wel eens solo met een paar collega’s. De Nederlandse protestzanger Armand is er ook geweest. En Gerry Wolthof. Gina de Boer heb ik natuurlijk heel vaak gezien.”

Er werden bierproefavonden gehouden, de Night of the City Pubs (in samenwerking met andere lokale horeca), het klootschieten en Neutenschaiten. Een eigen team van ’t Aaierdoppie deed aan voetbaltoernooien mee. En er werd aan het racecircuit van Spa Francorchamps de Formule 1 gevolgd.

Na de sluiting van het illustere café/bierlokaal zette een andere eigenaar het café voort onder de naam De Kater. Na een grote brand in 2008 kwam er een einde aan. Een gapend gat markeert nog steeds de plek.

Op Facebook is er voor de reünie de besloten groep ‘Café 't Aaierdoppie Veendam Reünie’ aangemaakt. Het aantal leden staat momenteel op 210. Aanmelden kan ook via aaierdoppie-reunie@netvisit.nl.

Henk Drenth