Doppen sparen voor KNGF Geleidehonden en Diabetes Fonds

VEENDAM Dopjes van onder andere frisdrankflessen en melkpakken zijn geld waard. In 2020 hebben verzamelaars alleen al voor KNGF Geleidehonden 51.017 euro bijeengebracht. Voor het Diabetes Fonds is met het inzamelen van bierdopjes, metalen kroonkurken en deksels is dit jaar inmiddels 81% van het streefbedrag van 100.000 euro bereikt.

VEENDAM De zussen Gea en Johanna Broekema hebben sinds vijf jaar een inzamelingspunt aan het Beneden Verlaat. In negen kliko’s worden de aangeleverde doppen verzameld. Gea vroeg Veendammer Harnold Scheepstra of ook hij mee wilde verzamelen. Hij zag dat wel zitten en draagt zo graag een dopje bij. Daarbij wordt ook nog eens het milieu gespaard dat zijn aandacht heeft. 

Sinds twee weken heeft hij aan het Ellertsveld een inzamelpunt aan huis. Van de gemeente ontving hij meteen twee kliko’s. „Mensen kunnen de doppen zelf in de container deponeren. Iedere dag loopt het wel wat aan. Als iemand iets heeft gedeponeerd zwaaien we even.” Ook bij Petit Restaurant Lu en La aan De Reede heeft Scheepstra een inzamelpunt geopend. Het ingezamelde spul is als grondstof geliefd bij recyclingbedrijven. 

Gea en Johanna halen het weer bij hem vandaan voor de sortering. Plastic dopjes worden op kleur gesorteerd. Ze komen van frisdrankflessen, tandpastatubes, melk- en vlapakken, slagroombussen, pindakaaspotten en meer. „Het zachte plastic halen we eruit. Dat mag er niet tussen zitten. Maar de doppen hoeven niet schoon te zijn. De laatste tijd is er veel binnengekomen, en helpen onze ouders ook mee.” 

Het verzamelen begon op Gea’s haar werk waar ze een dopje van een colafles weg wilde doen. Haar oud-collega vertelde dat ze dopjes spaarde voor de stichting KNGF Geleidehonden. „Zodoende hebben we ons in laten schrijven bij de stichting als verzamelpunt. De kliko’s komen van hen.” 

De plastic doppen worden gesmolten voor het maken van onder andere pallets, tuinmeubelen en fietsonderdelen.

“Er zitten soms heel gekke dingen in”, vertelt Harnold lachend. „Ik zag gisteren op de Facebookpagina dat iemand er een kunstgebit met twee tanden tussen vond. Dit mag er echt niet in.” 

Henk Drenth