Sebastiaan van der Wal stopt als praktiserend tandarts

VEENDAM Tandarts Sebastiaan van der Wal stopt per 28 april met het direct werken met patiënten. Na 32,5 jaar als praktiserend tandarts gaat hij verder werken als praktijkeigenaar. Het alles regelen en organiseren is eigenlijk minstens zoveel werk. Met dit verschil dat het er niet meer naast wordt gedaan in de vele avonduren en op de zaterdagmorgen.

De praktijkeigenaar krijgt ook veel meer tijd om zijn jonge tandartsenteam te begeleiden. Hoewel ze al 2 jaar tandarts zijn en bijna geen begeleiding meer nodig hebben. Die taak wordt ook steeds gemakkelijker. Ze zijn tussen de 26 en 30 jaar.

,,De nieuwe lichting bestaat ‘gewone jongens en meiden’. Groningers en een uit Drenthe. Goede en vriendelijke vakmensen. Eigenlijk zoals het hoort en echt in de lijn zoals ik het graag wil hebben. Mensen die hier komen werken zijn wel mensen die allemaal volgens de lijn werken zoals ik ongeveer werk. Dat is wel de bedoeling.”

,,Deels hebben ze hier stage gelopen. En een deel zijn vrienden van de stagelopers. Kijk, als het ze hier goed bevalt dan halen ze vrienden erbij. En zo hebben we nu eigenlijk een grote vriendengroep. Dat is wel heel bijzonder. Ook dat je zoveel jonge tandartsen hebt. Met daarbij alle moderne technieken en met alles wat ze kunnen.”

Van der Wal begon in 1988 klein met een praktijk aan huis aan de Marne. Na een verhuizing naar andere woonruimte kreeg de praktijk ruimte om te groeien, hoewel dit nog binnen de perken bleef. In 1994 werd de praktijk op de oude locatie met twee spreekkamers verbouwd. En was de woning alleen nog maar praktijk. Er kwam ruimte voor een mondhygiëniste, Arianna. Zij werkt inmiddels ook 20 jaar bij de praktijk. In 2013 kwam met Chantal Schreuder als eerste tandartsmedewerker in de praktijk.

Vier jaar geleden werd met de bouw van de huidige praktijk aan de Prins Bernhardlaan begonnen. Resulterend in een mooi functioneel pand dat in 2018 in gebruik was genomen. ,,Toen is het heel snel gegaan. We zijn hier met zes man begonnen. Nu zijn we met 23 mensen werkzaam hier. Het is een hele grote praktijk geworden.”

Door een stageproject met het UMCG konden er stagiairs direct bij de tandarts in de praktijk komen. Het gaf meteen een flinke toegang tot de markt. Vrij snel kwamen de eerste twee tandartsen erbij. Enkele maanden later nog vier. Gezien de mate van afstuderende tandartsen in Groningen is dat heel bijzonder.

De bouw van een grote praktijk was ingegeven door het stoppen van een collega in Zuidbroek zonder opvolger. In de oude praktijk aan de Marne zou hetzelfde zijn gebeurd. Van der Wal wilde voor zijn patiënten tandartsen behouden en voor zijn assistentes werk, maar het ook langzaamaan rustiger aan doen. Met het idee dat er in de toekomst voor de patiënten goede en moderne tandheelkundige zorg aan de Prins Bernhardlaan zal blijven bestaan.

Op de vraag of hij het werk zal missen, zegt hij: ,,Ik zal de mensen gaan missen. Na al duizend keer een kies te hebben getrokken, en 10.000 keer een vulling te hebben gelegd, is het behandelen niet zo spannend meer. Maar de gesprekken over de vakanties, over de sport, de families, zal ik zeker missen. Af en toe zal ik aan de balie zitten om wel het contact met de mensen te houden.”

Door Henk Drenth