Kapster uit Veendam knipt ergste coronacoupe kosteloos

VEENDAM Na een maandenlange sluiting mogen de contactberoepen vanaf woensdag 3 maart weer van start. Een zucht van verlichting voor de ondernemers die staan te trappelen om weer aan de slag te gaan. Sandra Wiersma, eigenaresse van Sandra’s Hairstudio uit Veendam bedacht een ludieke actie om de opening te kunnen vieren.

„Het meest vreselijke coronakapsel wordt door ons gratis geknipt”, vertelt Sandra enthousiast. Ze kwam op het idee door een burgemeester uit Brabant. „Hij opperde dat de mensen na al het thuiswerken en het afwachten op zijn of haar kapper, beloond moesten worden. Dat vond ik wel een hele goeie. Dus speciaal voor de mensen die geduldig hebben afgewacht en nu rondlopen met een coronakapsel, heb ik deze wedstrijd bedacht. Dit afwachten mag best beloond worden. Want er zijn volop illegale thuiskappers aan het knippen geweest en daar heb ik me erg aan gestoord”, legt Wiersma uit. Nog tot en met komende zaterdag kunnen mensen een foto van hun coupe insturen. Daarna wordt er geloot en de winnaar zal kosteloos onder handen worden genomen.

De heropening brengt voor Sandra toch een wat dubbel gevoel met zich mee. „Voorop staat is dat ik niet kan wachten om aan de slag te gaan. Ik heb de klanten en het werk ontzettend gemist natuurlijk. Maar Rutte zei ook heel duidelijk dat als de cijfers de verkeerde kant opgaan, de boel ook zo weer dicht gaat. En daar ben ik wel heel bang voor.”

Om aan alle regels te voldoen, wordt de agenda ruim ingepland zodat er voldoende ruimte is voor desinfectie na iedere klant. Ook zal niet iedere stoel bezet zijn om de afstand te waarborgen. „En we werken nu echt alleen nog maar op afspraak. De telefoon heeft hier meteen roodgloeiend gestaan, maar op dit moment zijn we telefonisch niet bereikbaar”, lacht Sandra. „Uitgerekend nu zijn we overgestapt van provider en ligt de verbinding d’r uit. Vreselijk toch?! Maar goed al met al komen we met al onze klanten wel in contact hoor. Maar een toestand is het wel”, verzucht ze.

Na drie maanden sluiting zijn de gevolgen voor de ondernemers groot en soms enorm of zelfs niet te overzien. „Ja dat is niet gemakkelijk”, beaamt Sandra. „De kosten zijn natuurlijk gigantisch. Alle vaste lasten lopen door, maar er komt niets binnen. De buffer die ik had, was broodnodig tijdens de eerste lockdown. Nu tijdens de tweede sluiting heb ik weldegelijk om regelingen gevraagd. Niet leuk maar ik had gewoon geen keuze.Toch probeer ik hierin ook positief te blijven, want ondanks alles denk ik dat ik in deze situatie blij moet zijn om in Nederland te wonen. In heel veel andere landen valt er bij voorbaat helemaal niets te regelen. Maar goed je haalt het echt niet meer in hoor.”

Jessica Bosma