SP creatief met stoepkrijt: fakkels moeten aandacht vragen voor aardbevingsproblematiek

VEENDAM In het hele aardbevingsgebied was de SP op stap met stoepkrijtverf en spuitmallen. Hiermee brachten ze met krijt fakkels aan op straat. Met deze actie vraagt de SP aandacht voor de gevolgen van de gaswinning in Groningen.

De krijt-fakkels werden in 10 dorpen op verschillen plekken aangebracht.

De partij hekelt dat er al jaren mooie beloftes worden gedaan, maar dat er nog steeds tienduizenden Groningers wachten in een kapot huis. SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman wil met deze actie de aandacht van Den Haag opeisen.

Ook de SP-fractie van Veendam was op pad met de stoepkrijt. “De gemeente Veendam valt buiten de zogenaamde contourlijnen van de gaswinning en daardoor buiten alle regelingen. Maar de problemen in de gemeente Veendam zijn echter dubbelop”, zegt SP afdelingsvoorzitter Angelique Schoonewille.

“We hebben in Veendam zowel zout als gaswinning, maar we hebben ook nog de gasbuffers tussen Zuidwending en Ommelanderwijk. Daarmee kun je in de gemeente Veendam echt spreken van gestapelde mijnbouw, en óók de afhandeling van die schades verdient een fatsoenlijke én snelle aanpak. Daarom is de strijd voor Groningen ook de strijd voor Veendam met dit fakkelprotest.”

“Tienduizenden Groningers worden boven de grond gesloopt, terwijl er voor 400 miljard euro uit onze grond opgepompt is”, vervolgt Schoonewille. „We kregen er niets voor terug, enkel commissies, formulieren, regeltjes, ellende en loze beloften. Het is niet te verkroppen dat tienduizenden Groningers nog steeds wachten op compensatie voor de bevingsramp. Mensen worden willens en wetens vermorzeld door een onbetrouwbare overheid. We hebben recht op een fatsoenlijke crisisaanpak, door een eerlijke overheid die óók werkt voor Groningen.”

De SP wil dat er een crisisaanpak komt voor de ramp in Groningen. Over twee weken staat er een kamerdebat over Groningen gepland. Dan presenteert de partij ook een zwartboek met 200 verhalen van gedupeerden.