Wat de gek ervoor geeft: Dikke dartpijl!

'Wat de gek ervoor geeft' is een rubriek over eigenaardige items met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag in aflevering 17: Dikke dartpijl!

“Nee, ik heb helemaal niks met darten. Ik kan mij ook niet voorstellen dat mensen een hele avond voor de televisie zitten om dart te kijken, jij wel?” Er volgt een lachsalvo en ik kan niet anders dan meedoen, want we staan toch écht bij Klaas Bos in het weiland bij zijn aannemingsbedrijf in Kolham met daarin een 4 meter hoge dartpijl die hij twee jaar eerder bij vol bewustzijn gekocht heeft. Door kinderen in Kolham wordt het herkenningspunt onderweg naar school ook wel liefkozend ‘dikke dartpijl!’ genoemd.

“Verderop stond een huis en daar stond dat ding in de tuin en ik vond het wel leuk en interessant”, begint Bos zijn verhaal. “Op een gegeven moment komt die woning te koop, dus ik bel bij die mensen aan en zeg: ‘Ik heb een hele stomme vraag. Ik heb geen belang bij jullie huis, maar is die dartpijl te koop?’”

De eigenaar wilde zijn dartpijl eigenlijk niet kwijt, want zijn broer die op een scheepswerf werkte had hem speciaal voor hem gemaakt en op zijn verjaardag gegeven. Het bod van Bos stelt de buurman toch in staat afstand te doen van dit stukje broederliefde en niet veel later pronkt het gevaarte dan ook een paar percelen verderop aan de Hoofdweg.

Bos vermoedt dat de dartpijl een halve lantaarnpaal is. “Bovenin is-ie vol water gelopen en kapotgevroren. Dat heb ik dichtgelast, zie je wel? Hij was een stuk dunner, maar door de vorst is het in het midden dikker geworden. Voor de vorm is dat natuurlijk heel mooi, want dat zit ook in een dartpijl.”

Of die extra dikte het gedaan heeft of niet: op een gegeven moment belde iemand van de Eurohal in Zuidbroek Bos op. “‘Mogen we die dartpijl lenen, want we hebben een darttoernooi. Dan kom jij maar een keer een middag bij ons lunchen’, zei die man.’” Met een grote grijns: „Dat heb ik dus nog tegoed.”

Mocht de organisator van het toernooi de dartpijl voor iets meer dan een openstaande lunch in het bezit willen hebben, dan moet die snel zijn. Op dit moment is de dartpijl te koop en verkeert Bos in onderhandeling met een geïnteresseerde partij.

Wat er dan voor de dartpijl in de plaats komt? „Ik heb altijd wel rare dingen”, zegt Bos. „Da’s een beetje mijn hobby. Als ik bij klanten ben, kom ik meestal ook op de zolders. Dan zie ik weer wat en dan koop ik dat en verkoop ik dat weer. Ik heb dus nog geen idee, ik loop vanzelf weer tegen iets geks aan.”

 

Annegriet Renfurm-Wijchers

 

Heeft u ook iets bijzonders in huis of wellicht iets geks in de buurt gespot? Tip ons via hskrant@ndcmediagroep.nl.