Laatste week is ingegaan voor Dierenarts Veendam

VEENDAM Dierenarts Veendam sluit na deze week definitief haar deuren. Dierenarts Hasine Van den Ende gaat met pensioen. „Het voelt heel raar. En dubbel ook. Ik vind mijn werk nog zo onzettend leuk. Maar goed je kunt beter stoppen terwijl het nog leuk is”, begint Van den Ende.

Per 1 maart wordt de praktijk overgenomen door overbuurman Dierenkliniek Buitenwoel. „Daar ben ik enorm blij mee. We hebben jaren als concullega’s tegenover elkaar gewerkt en dat is altijd goed bevallen. Regelmatig hielpen we elkaar en werden er spullen over en weer uitgeleend. Dat onze klanten naar het team van Klaas Braam (praktijkhouder) gaan, voelt goed.”

En niet alleen de dieren en hun baasjes ‘verhuizen’ naar de overkant. Ook assistente Beaudine gaat aan de slag bij Dierenkliniek Buitenwoel. „Ik hoor bij het klantenbestand”, lacht de jonge assistente. Ze heeft iets meer dan een jaar bij Hasine en haar man Paulus gewerkt. „Een fijne tijd”, blikt ze terug. Haar collega Marieke grijpt het stoppen van de praktijk aan om fulltime met haar hondenschool aan de slag te gaan. „Ik heb hier 15 jaar met veel plezier gewerkt en had me al een poos voorgenomen om deze stap te maken wanneer de praktijk zou sluiten. Ja ik heb er enorm veel zin in.” 

Het is inmiddels 34 jaar geleden dat Hasine en haar man Paulus vanuit Den Haag naar Veendam kwamen en hun eigen praktijk openden. Hasine als dierenarts en Paulus als praktijkmanager. Het pand aan het Beneden Westerdiep is straks voor het eerst na vele jaren geen dierenartspraktijk meer. „Ik ben de derde op rij die hier praktijk heeft gehouden. We blijven hier voorlopig lekker wonen. Het is een heerlijke plek.”

Met een pak herinneringen aan patiëntjes als het hondje met de pacemaker, hond Vincent uit China die gered was uit de vleesindustrie of het katje dat niet wilde groeien kijkt Hasine terug op een mooie loopbaan. „Ik vond het een prachtige tijd. Het uitzoeken van moeilijke casusssen, het samenwerken met gespecialiseerde klinieken en het werken hier met het team was geweldig. Daar tegenover staan weer de moeilijke kanten van het vak. In de eerste plaats het laten inslapen van een dier. Dat is nooit makkelijk.”

Na de laatste werkdagen wordt het voor Paulus en Hasine een periode waarin ze hopelijk snel hun droomreis naar Scandinavië kunnen maken, tochten met hun zeilboot gaan afleggen en meer tijd door kunnen brengen met vrienden. 

Jessica Bosma