Ida Vast Leutscher (88) uit Veendam brengt streekroman opnieuw uit

VEENDAM De bijna 90-jarige Ida Vast Leutscher (1932) heeft afgelopen maand haar boek ‘De man met de twee gezichten’ opnieuw laten uitbrengen. Het boek is van oorsprong een Groningstalige streekroman maar is sinds januari ook in het Nederlands verkrijgbaar.

„De meeste mensen spreken hier wel Gronings maar een boek lezen in het Gronings? Nee dan laten velen het afweten”, zo legt Ida uit.

Ze schreef vroeger op school verdienstelijk haar opstellen. Op haar 14de won ze de eerste prijs van Veendam en omstreken met een verhaal. „Jij moet schrijfster worden”, zo zei meester Bos destijds. 

Op latere leeftijd is het er toch nog van gekomen. Ida is geen liefhebber van korte verhalen waardoor er langzaamaan een Veendammer streekroman in het Gronings ontstond. Haar boek De Man mit twei gezichten schreef ze in 2014.

Voor Ida bleek het schrijven pure ontspanning. „Bezig met het schrijven is totaal afgesloten zijn van de wereld, je leeft in het verhaal”, zegt Ida. Haar roman die in het Nederlands De man met de twee gezichten heet gaat over een gelukkig gezinnetje dat door de verleiding van overspel wordt ontwricht. „De personages berusten geheel op toeval. Men hoeft geen moeite te doen om zich te herkennen”, licht Ida toe.

Ook schreef ze jaren geleden het boek ‘t Kind en t Verloat. „Dit zou ik ook nog graag in het Nederlands zien, maar op mijn leeftijd valt het te zwaar om dat nog waar te maken”, besluit ze.

Haar Nederlandstalige boek is bij de bekende boekenwinkels als Primera en de Bruna verkrijgbaar.