Oud en nieuw Wildervank in boek Jo Tingen

WILDERVANK Wildervank – Veenkolonioal pronkjewail. Zo heet het nieuwste boek van inwoner Jo Tingen. Het is alweer zijn twaalfde en het verschijnt eind maart. In zijn nieuwste publicatie laat hij het oude en het nieuwe Wildervank samenkomen.

Dit gebeurt op 126 fotopagina’s. De linker bladzijde toont de historische situatie, de rechter de actuele. In totaal zijn er ruim tweehonderd afbeeldingen waarvan ruim de helft in kleur. Bij elke situatie is een korte toelichting. Jo Tingen: ,,In dit boek gaat het om de veranderingen in het dorp. Door het letterlijk naast elkaar plaatsen van historische en actuele plaatjes, is een mooie beeldgeschiedenis ontstaan.”

De samensteller zegt, dat in Wildervank in de loop der jaren veel is veranderd. ,,Bruggen maakten plaats voor dammen en het zwembad verdween. Gesloopt werden molens, fabrieks- en schoolgebouwen, winkelpanden, boerderijen en woningen. Maar er werd ook gebouwd: onder andere verrezen appartementencomplexen en nieuwe woonwijken. En er kwam een nieuwe vaarweg. Dit zijn slechts enkele van de vele ingrepen die het dorp Wildervank kende. Maar wie goed kijkt, ziet ook dat veel wel bewaard is gebleven.”

Bij het maken van dit boek begaf Jo Tingen zich op bekend terrein. Ruim een jaar geleden bracht hij, in samenwerking met Stichting Dwingels Eigen, het boek Dwingel – Eertieds en Hedendaeghs op de markt. Ook maakte hij al soortgelijke fotoboeken over Gieterveen, Gasselternijveen, zijn geboorteplaats Gieten, Gasselte en Haulerwijk. En nu dus een boek over Wildervank. Jo Tingen: ,,Buurtgenoten weten dat ik deze boeken maak. Men vroeg mij dan ook wanneer Wildervank een keer aan de beurt is. Nu dus. De publicatie stond aanvankelijk voor eind november 2020 gepland, maar de in augustus in Noorwegen opgelopen bovenarmbreuk gooide roet in het eten. Met een plaats waarover ik een boek maak, heb ik meestal een klik. Wat die met Wildervank is? Ik woon er alweer zestien jaar, was ruim twintig jaar redacteur van het weekblad Veendammer en in dit blad werd jarenlang voor de gemeente de pagina Nieuws uit de wijken verzorgd.”

In het boek staan dus ruim tweehonderd afbeeldingen. Alle actuele foto’s en enkele historische zijn in kleur. Jo Tingen: ,,Welke foto de mooiste is? Een lastig te beantwoorden vraag. Maar als ik er een eigen draai aan mag geven, dan kom ik op de opvallendste. Dat vind ik toch wel de foto van de veemarkt in Wildervank. Deze werd rond de voorlaatste eeuwwisseling gehouden op de weg langs het Oosterdiep op het gedeelte tussen de Grote Kerk en 24e Laan. Het schijnt dat van deze markt maar één foto werd gemaakt, een werkelijk schitterende sfeerfoto: koeien staan aan palen voor de huizen, handelaren willen zakendoen, een ophaalbrug is geopend om twee schepen te laten passeren.”

Wildervank – Veenkolonioal pronkjewail is fraai uitgevoerd. Het boek is gebonden en heeft een harde omslag. De prijs is €19,90. Vanwege de onzekerheden vanwege het coronavirus werd niet gekozen voor afhalen, maar voor bezorgen. Dit kan heel eenvoudig, want het boek van 21 bij 24 centimeter past door de brievenbus. Jo Tingen: ,,Wie in februari bestelt en betaalt en in de gemeente Veendam woont, krijgt het boek gratis thuisbezorgd. Buiten Veendam gelden verzendkosten.” De boeken kunnen besteld worden via het mailadres j.tingen@planet.nl. Niet bestelde boeken zijn, indien nog voorradig, na 21 maart 2021 en na afspraak verkrijgbaar bij de uitgever: Jo Tingen Public Relations, Zwarthalszwaan 8, 9648 DD Wildervank (www.jo-tingen.nl) en, tijdens openingstijden, bij Jumbo Veendam (De Reede 9 – 10) en Primera Hiemstra (Winkler Prins Passage 7).