10 tips tegen diefstal van je tweewieler

Aangeboden door: slotenspeciaalzaak.nl

Het is nooit leuk als je eigendom gestolen wordt, maar als het om je fiets, scooter of motor gaat, is het helemaal vervelend. Het is je vervoersmiddel, je trouwe maatje waar je mee naar je werk, school of winkel gaat. Dus ben je ook meteen onthand wanneer die nou juist verdwenen is.

Gelukkig is er veel wat je kunt doen om te voorkomen dat jouw tweewieler wordt gestolen. Hieronder geven we je tien tips.

Tip 1: Veilige parkeerplek

Het klinkt logisch: een veilige plek om je tweewieler te stallen. Maar aan welke eisen moet zo'n plek voldoen? Het liefst parkeer je hem in een bewaakte, overdekte stalling. Is die niet in de buurt, kies dan een plek die goed in het zicht ligt, 's avonds goed verlicht is én waar een vast object is om je sloten aan te bevestigen.

Tip 2: Goede sloten

Dat je jouw tweewieler goed op slot moet zetten spreekt voor zich. Kies voor twee verschillende sloten met minstens ART-3 keurmerk (voor fietsen) of ART-4 keurmerk (voor scooters en motoren). Merken zoals Abus, AXA, Vinz en SXP hebben zo'n keurmerk en bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Check ook even bij je verzekering wat de minimale eisen zijn voor wat betreft de sloten.

Tip 3: Sloten op de goede manier gebruiken

Door twee verschillende sloten te gebruiken, maak je het een eventuele dief al een stuk moeilijker. Laat de sloten niet op de grond hangen, want dan kunnen ze gemakkelijk kapot geslagen of geknipt worden.

Tip 4: Maak vast aan een vast object

Doe minstens één slot door het frame (fiets) of achterwiel (scooter/motor) én maak dat vast aan een onverplaatsbaar object zoals een lantaarnpaal, betonbankje, fietsenrek of muuranker (handig voor thuis!), om te voorkomen dat je tweewieler wordt opgetild en achterin een bus of aanhanger wordt gezet. Lukt het niet om het ergens aan vast te maken? Dan is een wielklem ook een goede optie.

Tip 5: Track en Trace

Koop je een nieuwe tweewieler, kies dan als het even kan een exemplaar met track en trace. Dit komt goed van pas mocht je toch aangifte doen bij de politie.

Tip 6: Ook thuis goed op slot

Zet ook thuis je tweewieler goed op slot, als het kan in de schuur of garage. En schaf een sleutelkluis aan om je sleutels goed op te bergen.

Tip 7: Alarm

Voor een scooter of motor is een alarm erg handig. Een eventuele dief zal zich gauw uit de voeten maken als het alarm afgaat.

Tip 8: Berg de sleutels goed op

Vooral bij dure exemplaren is het stelen van de sleutels een populaire methode om een motor, scooter of e-bike te stelen. Laat je sleutels dus niet achteloos in je jaszak zitten of op het plankje bij de voordeur liggen, maar berg ze ergens veilig op.

Tip 9: Zorg dat je altijd kunt bewijzen dat het jouw tweewieler is

Gebeurt het nu toch dat je tweewieler wordt gestolen, dan is het belangrijk dat je hem altijd kunt herkennen en kunt aantonen dat het jouw bezit is. Graveer daarom je postcode en huisnummer in het frame, maak foto's van je tweewieler en noteer het framenummer.

Tip 10: Verzekering

Natuurlijk heb je nooit garantie dat je tweewieler niet wordt gestolen. Daarom is een goede verzekering geen overbodige luxe.