Onthulling publicatieborden bij Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum

 WILDERVANK Het bestuur van het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum wil met het plaatsen van twee publicatieborden het cultuurcentrum nog beter op de kaart zetten. Voor de bevolking in de regio wil men aangeven dat er in het kerkgebouw geen kerkdiensten meer plaatvinden, maar uitsluitend culturele activiteiten.

Zaterdagmorgen is het bord aan de Raadhuisstraatzijde onthuld door Jaap en Fenna Pomp, de vrijwillige beheerders van het kerkhof. De onthulling heeft plaatsgevonden in bijzijn van de bestuursleden Klaas Regien, Hans Bercherer, Henk Robben, Gerrit Jan Laarman en Astrid Wijninga. Aan de Torenstraatzijde wordt eenzelfde bord geplaatst.

Volgens de verhalen is de kerk gesticht door Margaretha Hardenberg. Zij was de echtgenote van Adriaan Geerts Wildervanck, de vervener en oprichter van het dorp Wildervank in 1647. De eerste steen van de kerk werd in 1659 gelegd door de kleinzoon van Adriaan Geerts Wildervanck. Het bouwen nam ruim 28 jaar in beslag.

Op 16 juni 1997 is de Stichting Wildervanck-Wildervank opgericht door wijlen Johanna Geertruida Wildervank, Harm Hartsema en Jan Greven.

In de toespraak voorafgaand van de onthulling waren er lovende woorden voor de grondleggers en hun goede werk, met extra aandacht voor Harry Hartsema. Het Cultuurcentrum is uitgegroeid tot een levend culturele instelling voor de samenleving. Na het samengaan van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde kerk was in 2007 begonnen met de restauratie van dit Rijksmonument.

Op 16 juni 2022 zal het 25 jarig bestaan van de Stichting worden gevierd. Het bestuur ziet uit naar het licht aan het einde van de tunnel, en het sociaal en cultureel leven weer op een normale gezonde manier kan worden voortgezet.