Petitie om oude dienstregeling bus 51 terug te krijgen: 'Leerlingen hebben geen directe verbinding met middelbare school meer'

Een nieuw jaar, een nieuwe dienstregeling: zo ook voor bus 51 die tussen Zuidlaren en Groningen rijdt. In de nieuwe dienstregeling is een aantal haltes tussen Annen en Zuidlaren vervallen, tot onvrede van buurtbewoners. In een poging de oude dienstregeling terug te krijgen, zette Michiel van den Oever een petitie op.

,,Begin dit jaar zag ik dat de bushaltes hier in de buurt waren afgeplakt met plastic zakken. Wat blijkt? Er zijn drie haltes verdwenen die belangrijk zijn voor het schoolverkeer”, vertelt Van den Oever. „Mijn dochter en andere leerlingen die met de bus naar de middelbare school in Haren moeten, hebben nu geen directe verbinding met de school meer.” Naast Haren stopte de oude lijn 51 ook in de buurt van middelbare scholen in Assen en Groningen.

‘De bus zat eigenlijk altijd vol’

Door de wijziging in de dienstregeling zijn er haltes verdwenen in Annen, Schuilingsoord en de Zuid-Es. Om met Bus 51 te reizen, moeten inwoners nu opstappen vanaf De Brink in Zuidlaren - wat in sommige gevallen een aantal kilometer verder is dan de eerdere haltes.

Volgens Van den Oever leidde de wijziging tot veel onbegrip. „Bus 51 kwam langs een nieuwbouwwijk waar veel mensen opstapten. De bus zat eigenlijk altijd vol. Soms reden er zelfs twee bussen, wanneer het extra druk was. Alle leerlingen moeten nu naar het centrum van Zuidlaren, per fiets of met lijn 5, om daar vervolgens op bus 51 te stappen.”

Vorig jaar maakte OV-bureau Groningen Drenthe al bekend de route van lijn 51 tussen Zuidlaren en Gieten te schrappen. Tegenover deze krant verklaarde het OV-bureau dat het opheffen van de lijn een voorbeeld is van slimmer omgaan met de dienstregeling en deze beter af te stemmen op de reisbehoeftes.

Vijfhonderd handtekeningen

De petitie blijkt een groot succes te zijn. ,,Ik zou al heel blij zijn met tweehonderd ondertekeningen, maar het zijn er inmiddels al meer dan vijfhonderd.” Met het indienen van de petitie hoopt Van den Oever de wijzigingen in de dienstregeling terug te draaien.

Een woordvoerder van OV-bureau Groningen Drenthe meldt op de hoogte te zijn van de klachten uit het gebied. „We luisteren zeer nauw naar de ervaringen van reizigers in het openbaar vervoer. In de ochtend is de aansluiting naar Haren met vrijwel naadloos, maar in de middag is dat een net wel-net niet aansluiting. We zijn met Qbuzz in overleg om te kijken of we de aansluitingsproblemen kunnen oplossen.”