Van kartonnen doosjes naar handpoppen

VEENDAM Lucas Wever heeft als bijzondere hobby het maken van handpoppen. Hij gebruikt hiervoor kleine kartonnen verpakkingsdoosjes, zoals van aardappelpuree en rijst. De meeste mensen gooien die doosjes weg, maar dat vindt hij zonde.

Op de doosjes maakt hij van gekleurd papier allerlei vrolijke gezichten. En van gevouwen papier creeërt hij de kapsels. Het is de bedoeling dat het een vrolijke uitstraling heeft. Naast de handpoppen maakt hij van de dozen dierenfiguren als vogels en vissen.

Voor de decoratie maakt Lucas ook gebruik van behangpapier. Hij gaat er gewoon mee aan de gang en ziet wel hoe het eruit gaat zien. “Er zijn leuke dingen mee te doen”, aldus de Veendammer. Hij kan zijn creativiteit erin kwijt. Ook denkt hij dat het ook leuk kan zijn voor de basisscholen en voor kinderen in kinderdagverblijven. Wever heeft zelf 12 jaar als conciërge in het onderwijs gewerkt.

Lucas is ook bezig met het maken van korte tekstjes bij de vogelfiguren. Zoals bij Sam de vogel. “Kinderen kunnen er zelf ook verhaaltjes bij bedenken en er zo dubbel plezier aan beleven.”

Lucas is er inmiddels al anderhalf jaar druk mee bezig. Naast de handpoppen maakt hij allerlei figuren van papier-maché. Uiteraard ook met een vrolijke uitstraling. „Zo ook een Pinokkio pop, die straalt dat helemaal uit.Het brengt een beetje vrolijkheid in coronatijd”.

Mensen willen ook nog wel eens dozen bij hem inleveren. Maar dat is niet nodig, hoe goed bedoeld ook. “Ik heb er zelf genoeg”.

Henk Drenth.