Wat de gek ervoor geeft: De bruine diamant

'Wat de gek ervoor geeft’ is een rubriek over eigenaardige items uit Veendam en Midden-Groningen met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken, afdankertjes en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook een geschiedenis! Vandaag in aflevering 8: De bruine diamant.

KOLHAM Jan Willem Kanis is groot liefhebber van het barokke paard. Hij weet veel van rijtuigen, is koetsier, fokt met Friese en Spaanse paarden en heeft een prachtige verzameling beelden uit verschillende tijden en windstreken. Niet zo gek dus dat ook voor de boerderij De Zwarte Diamant van hem en zijn vrouw Astrid in Kolham een groot paardenbeeld van terracotta staat. Of toch wel?

Begin jaren 70 werd het meer dan 2000 jaar oude Terracotta Leger in China ontdekt. Het Terracotta Leger bewaakt een ondergronds paleis dat werd gemaakt voor de eerste keizer van China. "Het Leids Museum, nu Museum Volkenkunde, had een tentoonstelling ingericht over dit leger van terracotta en heeft hiervoor in China kopieën laten maken, waaronder drie van deze paarden. Dit beeld heeft een been gebroken. Toen de tentoonstelling was afgelopen is alles teruggegaan naar China. Alleen dit paard is in een hoek terechtgekomen."

Een bekende koetsenman uit Diever kent de conservator van het museum en mag het beeld met afgebroken been overnemen. De Dievenaar lijmt het en plaatst het in een van zijn hallen vol koetsen. Jan Willem en deze meneer kennen elkaar en wanneer de man overlijdt, bezoekt Jan Willem de veiling van zijn rijtuigen. "Op de veiling had niemand belangstelling voor het terracotta paardenbeeld want je moet het ook mee kunnen nemen. Ik het toen gekocht voor 100 euro en tussen strobalen in de paardentrailer naar huis vervoerd."

Dat dat een belachelijk laag bedrag is, wordt Astrid en Jan Willem duidelijk wanneer ze voor de restauratie van het oortje van dit beeld al vijf keer zoveel moeten neerleggen. "We hadden een nest koolmezen in het oor en die koolmezen gingen iedere keer op dat oor zitten en dat werd daardoor steeds poreuzer. Toen hebben we het hoofd er afgehaald en aan een kunstenaar in Groningen meegegeven", vertelt Janwillem.

"Het heeft maanden zonder hoofd gestaan en dat vond iedereen vreemd hier, dat viel veel mensen op", vult Astrid aan. Dat het onderstel van het paard bleef staan, is omdat dat deel is opgevuld met beton en in een betonnen voet staat verankerd. "Als het er ooit af moet, dan is dat destructief. Dan moet het in stukken geslagen worden."

Maar hoe zit dat nou eigenlijk, een bruin paard voor ‘De Zwarte Diamant’? "Tegenwoordig fok ik Spaanse paarden met Friese paarden en Knabstruppers, maar ik begon met Friese paarden en die worden de zwarte parels van het Noorden genoemd", zegt Jan Willem. "Als stalnaam wilde ik daarom ‘De zwarte parel’ maar die naam bleek al bezet. Op een dag stond ik bij het weiland en een van de veulens glom prachtig in de zon. Toen dacht ik: het is net een ruwe diamant. En vervolgens: verrek, het moet ‘De zwarte diamant’ zijn!’

Nooit de neiging gehad om het beeld ook zwart te schilderen? „Ja, daar heb ik wel eens over gedacht, maar dan ben ik het terracotta-effect kwijt, de oorsprong."

 

Annegriet renfurm-Wijchers

Heeft u ook iets bijzonders in huis of wellicht iets geks in de buurt gespot? Tip ons via hskrant@ndcmediagroep.nl en veendammer@ndcmediagroep.nl .


Gerelateerd nieuws