Wat de gek ervoor geeft: van speelbieb tot slaapbus

'Wat de gek ervoor geeft’ is een rubriek over eigenaardige items uit Veendam en Midden-Groningen met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken, afdankertjes en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag in aflevering 7: van speelbieb tot slaapbus.

FOXHAM „Als je hem nog wil zien, moet je morgen vóór twee uur in de middag langskomen”, stuurt Ruben Brandon mij wanneer ik informeer naar de ruim 3 meter lange gele slaapbus die hij nog maar net via Marketplace op Facebook aanbiedt. Nog geen dag heeft de advertentie online gestaan: de verkoop van de bus liep als een trein. 

Het is het oude bed en speelhuis van zijn inmiddels 8-jarige dochter Annelie, die er vier jaar lang in heeft gespeeld, geslapen en er de gezelligste pyjamafeestjes mocht houden. „Het was oorspronkelijk een speelhuisje voor een basisschool ergens uit de provincie. Bovenin zaten schuine rekken waar je allemaal boeken in kon zetten. Ik zag meteen al: daar kan ik wel een bed van maken! De boekenkasten aan de bovenkant heb ik er afgehaald. Daarna heb ik er een speelhuisje met bed van gemaakt.” Met een houten klep boven de cabine voor beddengoed en een trapje om in bed te komen, is het project geslaagd.

Toch komt aan elk (slaap)feestje een eind. „Ze vond hem altijd heel leuk, maar op een gegeven moment wilde ze graag een prinsessenkamer en daar past een autobus niet in. Toen hebben we vorig jaar rond haar verjaardag, in een weekend waarin ze bij oma sliep, haar kamer aangepakt. De bus eruit, een prinsessenbed erin en alles anders. Ze was overrompeld.”

De bus heeft na dat weekend ook al even op Marktplaats gestaan. „Maar iedereen vond hem uiteindelijk te groot. Ja, je moet een flinke kamer hebben. Wij wonen in de oude Sint Gerardus Majellaschool hier in Foxham, dus alles is groot bij ons. Maar ik kan mij voorstellen dat als je in een rijtjeshuis woont, dat-ie misschien van muur tot muur staat en dat is niet zo leuk.”

Om de bus met eigen ogen te bewonderen, stap ik niet de oude school van Foxham binnen, maar de voormalige rooms-katholieke parochiekerk Sint Martinus. Al gauw wordt mij duidelijk dat het ombouwen van een bieb naar een bed niets is in vergelijking met de monsterklus die Ruben hier als aannemer is aangegaan. Zo’n vier jaar terug hebben hij en zijn vrouw Rianne de kerk aangekocht. Nu alle vergunningen rond zijn, kunnen daarin binnenkort zes appartementen gebouwd worden. „Ze krijgen alle zes glas in-loodramen; aan de buitenkant wordt niets veranderd. Er komt een betonvloer in, alle spanten blijven in het zicht en het plafond intact, het wordt echt heel mooi.”

Dat de bus inmiddels op zijn nieuwe eindstation staat, komt goed uit: het geeft extra opslagruimte voor bouwmateriaal. Van een speelbieb een slaapbus maken, kan Ruben afvinken. Op naar de volgende uitdaging: de verbouw van een kerk tot kot.

Annegriet Renfurm-Wijchers

 

Heeft u ook iets bijzonders in huis of wellicht iets geks in de buurt gespot? Tip ons via hskrant@ndcmediagroep.nl en veendammer@ndcmediagroep.nl .


Gerelateerd nieuws