Rijke historie van filmclub uit Wildervank

WILDERVANK De Foto, film en videogroep Wildervank heeft sinds hun oprichting in 1983 een rijk filmarchief opgebouwd. veel van hun opnamemateriaal is van initiatiefnemer en oprichter Jaap de Weijs. Paul Smalbil, één van de medeoprichters, is druk doende om al dat oude materiaal opnieuw over te zetten naar digitaal formaat.

Ieder heeft een taak

Bert Grootjans is eveneens van het eerste uur. Hij voorziet overgezette smalfilms zonder geluid van passende muziek. Klaas Brouwer is ongeveer 15 jaar lid. Hij zet de beelden van oude VHS-banden over op dvd of geheugenstick. Henk Steenman is als technische man bij de filmgroep betrokken. Op de maandagavond komen de mannen bij elkaar op hun thuisbasis in de oude C.W. Lubbersschool.

Hun eerste montagestudio was in de Zuidemastraat op de vliering bij Paul Smalbil. Na verdere omzwervingen vonden ze met hun zevenen een plek op de grote zolder van het bejaardentehuis Westerhave. Voor de bewoners werden videoverbindingen aangelegd naar hun kamers. Elk feestje in het tehuis werd opgenomen en op de eigen televisie van de bewoners vertoond.

Vanwege de brandveiligheid moest men in 2003, na 13 jaar weer verkassen. Eerst naar de boerderij van Harry Hartsema, waar een jaar lang al het filmmateriaal in opslag lag. De oude brandweerkazerne Wildervank werd 6 jaar hun domicilie. Sinds 2017 is de oude CW Lubberschool hun thuisbasis.

Oproep in de dorpskrant

Een zwartwit film uit 1966 over Wildervank was de aanleiding om de filmclub op te richten. Jaap de Weijs belde Paul Smalbil met het idee om ook een film te gaan maken, maar dan van Wildervank 17 jaar later. Hij plaatste een oproep in de dorpskrant voor het oprichten van een filmclub. Er kwam respons van onder andere Albert Haddering, Jan Greven, Marinus Doewes en Bert Grootjans. De film over Wildervank werd in 1983 op Super 8 kleurenfilm met geluid opgenomen. Inmiddels 35 jaar later is de film vanwege de nu historische beelden, alleen maar interessanter geworden.

Video 2000

Ook trouwerijen, bedrijfsreportages, recepties en beelden van festiviteiten zijn nog met de Super 8 camera’s geschoten. Tot aan de overstap naar Video 2000 en vervolgens naar VHS. Later kwamen de kleinere formaten videocassettes op de markt waardoor ook de camera’s compacter werden. De filmgroep heeft verschillende videoformaten in handen gehad, en ouderwets zien worden.

In 1995 heeft de Film- en Videogroep de diverse festiviteiten van de 50-jarige vrijheidsfeesten gefilmd. Zo werd de grote optocht met de Poolse en Canadese bevrijders in samenwerking met RTV Noord vastgelegd.

Ook namen ze vier jaar lang de wedstrijden van BV Veendam op. De beelden werden na afloop van de wedstrijd in de VIP ruimte vertoond. Ook werden ze na een uitwedstijd in de spelersbus gebruikt om hun verrichtingen te analyseren.

In 2015 kreeg de groep van de Stichting Herdenkingsstenen Veendam - Wildervank het verzoek om op 4 mei het leggen van de stolperstenen te filmen. Deze stenen zijn gelegd bij huizen waar weggevoerde Joodse medeburgers woonden. Nabestaanden uit o.a. Canada, Australië en Israël hebben de film in grote getale aangevraagd. Aansluitend vertelden verzetsmensen op alle scholen in Veendam hun verhaal. Ook hiervan maakte de club van al deze bezoeken videoregistraties.

Henk Drenth