Groninger ondernemers ontvangen eerste boek Kop d’r veur

Het eerste boek “Kop d’r veur, van eenmanszaak tot fotoreus” is vrijdag 27 november uitgereikt aan 5 ondernemers uit de provincie Groningen.

Arend Jan Rozema Amasus Shipping, Jan Lucas Oldenburger Virol en WPT, Ger Smits RSE, Arnold Bakker Kampen Industrial Care, Gijs Lensink RTV Noord.

Kop d’r Veur is een Groningse uitdrukking die nu actueler lijkt dan ooit. Vrij vertaald zegt het, dat iedereen die tegenslagen meemaakt weer moet opstaan; nieuwe kansen grijpen en zelf weer perspectief creëren.

Het boek is verrassend openhartig over de onderlinge verhouding tussen de zeven broers en de rol van vader Carel Kral in het familiebedrijf. Aan de hand van leven en werk van de familie Kral krijgt de lezer in de eerste hoofdstukken een kijkje in het dagelijks en economisch leven van voor, tijdens en na de oorlog en de jaren van wederopbouw. Er is geen moment van langdradigheid, of opsomming van saaie feiten; het verhaal blijft boeien.

In 1995 neemt Gerard Kral de leiding over en ziet het zijn taak om het bedrijf voor te bereiden voor de grote veranderingen in de fotowereld. Concurrentie van branchevreemde kanalen, internet en de opkomst van digitale fotografie vragen om veel aanpassingen. Er wordt strategisch gekozen voor grootschaligheid en professionalisering. Het bedrijf groeit in korte tijd van 30 naar 160 vestigingen. De staf wordt uitgebreid.

In 2005 gaat het mis met de inmiddels meer dan 65-jarige onderneming waar miljoenen in omgaan. Enerzijds is de omzet teruggelopen door de opkomst van de digitale fotografie en anderzijds willen belastingcontroleurs scoren met het vangen van een grote vis.

Het boek is te bestellen via www.gerardkral.nl of bij boekhandel Primera in Veendam