Even kijken bij Compaen | mantelzorg

VEENDAM In een reeks artikelen kijken we eens per twee weken mee met de welzijnswerkers van Compaen. De organisatie kent diverse afdelingen en projecten voor uiteenlopende doelgroepen en alle leeftijdscategorieën in de maatschappij.

In deze aflevering nemen we het project mantelzorg onder de loep.

„Mantelzorger ben je wanneer je gedurende een lange periode acht uren per week of meer voor iemand zorgt”, legt coördinator Sjeni Mustafa uit. Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp aan huisgenoten. Denk bijvoorbeeld aan hulp in de huishouding, boodschappen voor iemand doen, zorg voor een kind met beperking of een dementerende ouder. „In de praktijk betekent dat 1 op 4 mensen mantelzorger is. Dat zou betekenen dat er in Veendam alleen al 5500 mantelzorgers zijn. Bij ons staan er maar 140 geregistreerd.”

Het voordeel van jezelf laten registreren als mantelzorger is dat je automatisch alle - relevante - informatie omtrent mantelzorg ontvangt. Dit kan gaan over nieuwe ontwikkelingen, wetgeving en de mogelijkheden omtrent hulp en ondersteuningin je zorgtaak. Ook organiseert Compaen regelmatig uitstapjes en ontmoetingsmomenten zoals lotgenotencontact of thema-avonden over bijvoorbeeld Alzheimer of autisme. „En we hebben natuurlijk de Dag van de Mantelzorg, op 10 november. Een dag waarop we onze mantelzorgers in het zonnetje zetten. Dit jaar middels een goodiebag, andere jaren organiseren we een gezellige middag.”

Respijtzorg

Mantelzorgen valt niet altijd mee. De meeste mantelzorgers die wij kennen zijn 50 plus en de belasting is soms zwaar. „Daarvoor zijn we net een nieuw project gestart: respijtzorg. Een poule geschikte vrijwilligers die de zorg zo nu en dan even kunnen overnemen van de mantelzorgers. Hiervoor zoeken we empatische en gezellige mensen die de mantelzorger even kan ontlasten door simpelweg iemand gezelschap te houden. We zoeken hiervoor mensen die minimaal twee uurtjes per week beschikbaar zijn.

Jonge mantelzorgers

Zoals gezegd: de meeste mantelzorgers die wij kennen zijn 50 plus. Maar er is ook een groep jonge mantelzorgers. „Jongeren die opgroeien in een zorgsituatie, vaak hebben ze in stilte kopzorgen en en komen ze tijd tekort voor school, vrienden en simpelweg zichzelf. „Deze groep wil ik in de nabije toekomst beter in beeld krijgen. Het is belangrijk dat er een gemeentelijk beleid voor hen wordt ontwikkeld. Mentoren moeten op de hoogte zijn van deze leerlingen en de zorgen die ze hebben. Zij hebben simpelweg meer begrip en steun nodig. Het kan soms heel zwaar zijn om altijd maar voor iemand te moeten zorgen.”

Wil je je aanmelden als (jonge) mantelzorger of respijtzorg bieden? Mail info@compaenveendam.nl of bel 0598 698119

Jessica Bosma - Koning