Wat de gek ervoor geeft: Oude okselkrukken

‘Wat de gek ervoor geeft’ is een rubriek over eigenaardige items uit Veendam en Midden-Groningen met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken, afdankertjes en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag in aflevering 5: Oude okselkrukken.

„Het is een vreselijke stoel, hij zit voor geen meter. Mijn ouders hadden hem al zo lang we ons kunnen herinneren en degene die dáár op moest zitten, had pech.” Esmeralda Smith en haar man Johan horen deze uitspraak zo’n acht jaar geleden aan bij een inboedelverkoop. Zij zien echter wél wat in de leren stoel en nemen hem mee naar huis. „Die zette ik vervolgens op Marktplaats en toen kwamen er ineens zoveel reacties en biedingen, dat ik tegen Johan zei: ‘Ik ga eerst even een nachtje slapen, want hier klopt iets niet’. En inderdaad, de volgende dag kreeg ik een berichtje van iemand die schreef: ‘Weet u wel wat voor stoel u heeft? Een van Charlotte Perriand!’”

Johan doet op dat moment al goede zaken als commissionair in de aankoop van springpaarden voor Amerikaanse klanten, Esmeralda zorgt thuis voor hun twee jonge kinderen. Maar ook bij haar begint de handel te kriebelen en het enthousiasme voor de verkoop van tweedehands items is met de designstoel aangewakkerd. Niet veel later heeft ze dan ook haar eigen webwinkel JoMilly in de lucht. Nu, acht jaar later, treffen we Esmeralda in hun molen ‘De Enterprise’ in Kolham, waar een mix & match van oude en nieuwe spullen te koop is. Zomers runt ze – naast de webwinkel en deze fysieke winkel – nog een terras bij de molen.

Voor Wat de gek ervoor geeft tovert ze twee houten verstelbare okselkrukken van 117 centimeter uit de jaren 60 tevoorschijn. Haar man heeft ze in Twente op de kop getikt. „Johan ging daar eigenlijk heen om een paard te bekijken, maar die persoon wist ook dat we dit doen en zei gekscherend tegen m’n man; ‘Kijk, dít is nog wel wat voor jou!’”

De kinderen gaan er bij thuiskomst meteen mee spelen. „Die zien het als speelgoed. Dat is eigenlijk zo met alles wat hier binnenkomt; dat wordt meteen getest!” Hoewel natuurlijk ooit bedoeld om mensen die slecht ter been zijn te ondersteunen, zijn de krukken ook voor acrobatische doeleinden goed door de keuring gekomen. Toch tipt Esmeralda de krukken graag als brocante, „iemand die het in huis neerzet als grappig item, curiosa. Hang er bijvoorbeeld een kerstkransje door.”

De hoeveelheid bijzondere vintage in Esmeralda’s winkel is tot haar spijt wat afgenomen. Het opkopen van inboedels is tegenwoordig veel minder aan de orde. En ook corona heeft wel wat roet in het eten gegooid. „Het vintage, het design, wordt lastiger. Want dat halen we vaak uit Denemarken. Dan gaan we met de familie op vakantie en dan zijn wij weer 2 dagen iets anders aan het doen en aan het einde van de rit staan wij spullen te stampen en moeten de kinderen nog ergens onder of bovenop.” Esmeralda moet bij dat beeld heel hard lachen: „Ja, het is eigenlijk heel erg..” Van dat Deense design is al niets meer te zien, die meubels waren meteen na het uitladen in Kolham alweer weg. „Dat loopt als een tierelier, ondanks dat dat een stuk duurder is.”

Esmeralda en Johan zoeken het ook weleens dichter bij huis. „Dan blijven de kinderen bij opa en oma en reizen wij met z’n tweetjes 3 dagen door het land. Johan kijkt dan naar paarden en ik naar vintage.” Staan de paarden in de trailer dan ook tussen het Deens design? Lachend: „Soms wel!”

Annegriet Renfurm-Wijchers

Heeft u ook iets bijzonders in huis of iets geks in de buurt? Tip ons via hskrant@ndcmediagroep.nl of veendammer@ndcmediagroep.nl.


Gerelateerd nieuws