Geen water op de ijsbaan in Zuidbroek

ZUIDBROEK Er wordt dit seizoen hoe dan ook niet geschaatst in Zuidbroek. IJsvereniging de IJsglijers heeft na lang wikken en wegen besloten geen water op de baan te pompen. Ook innen ze dit jaar geen lidmaatschapsgeld.

„Veel van onze vrijwilligers zijn ouder”, legt bestuursvoorzitter Peter van Delden uit. „We vinden het niet verantwoord om deze mensen, die dus tot de risicogroep behoren, bij de deuren langs te laten gaan om het geld te innen. Tegelijkertijd gaan we sowieso niet open. Dat allemaal bij elkaar opgeteld maakt dat we het innen dit jaar overslaan.” De vereniging heef zo’n 200 leden dus mist hierdoor wel flink wat inkomsten. Volgens Van Delden kan de club dit wel een keer overbruggen.

Tegelijkertijd is de keuze ook juist door financiële overwegingen tot stand gekomen. „Met een aantal slechte winters op rij is er niet veel geld verdiend. Het kost een boel geld om nu een pomp te moeten regelen en daarnaast allerlei maatregelen te moeten treffen om aan de coronarichtlijnen te voldoen. We vinden het risico erg groot. Door de steeds aangepaste maatregelen vanuit het RIVM is het bijna onmogelijk een goede planning te maken. Onze kantine is niet groot, 1,5 meter afstand houden alleen bij het onderbinden van de schaatsen is erg lastig. De horeca valt waarschijnlijk al weg. En in januari is corona niet opeens verdwenen natuurlijk.”

Het heeft de vereniging wel even gekost om tot deze beslissing te komen. Het bestuur vindt het bijzonder jammer dit zo te moeten doen. „We hadden al een heel plan klaarliggen, maar het wordt simpelweg te ingewikkeld. Vrijwilligers die als politie-agenten op de baan moeten handhaven, dat zien we niet zitten. Evenals het risico dat we lopen op een fikse boete. Met pijn in ons hart, want we willen allemaal hartstikke graag”, besluit Van Delden.