Boer Bolle krijgt na 30 jaar een gezicht

MEEDEN Dertig jaar na het ontstaan, heeft boer Bolle eindelijk een gezicht gekregen. Gerard Smid uit Meeden verzon vroeger hele verhalen over het boertje die hij aan zijn kinderen vertelde voor het slapengaan. Nu is er dan eindelijk een boek: boer Bolle krijgt een brief...

De verhalen ontstonden ad hoc, zo’n 30 jaar geleden. ‘s Middags bedacht Gerard Smid allerlei verhalen, in zijn hoofd, over boer Bolle die van alles beleefde met zijn dieren en dorpsgenoten. En die verhalen vertelde hij zijn kinderen voor het slapengaan. „Mijn zoontje van toen 3 en mijn dochtertje van 5 kropen dan bij elkaar in bed, want dan hoefde ik het maar een keertje te vertellen”, zo weet Gerard nog goed.

Er kwam niets op papier. Hij begon te vertellen, de kroost luisterde aandachtig en stelde met regelmaat allerlei vragen waardoor het verhaal meer dan eens onverwachte wendingen kreeg. „Hiervan heeft zeker niet alles het boek gehaald”, lacht Smid doelend op anekdotes vol koeienvlaaien bijvoorbeeld. Ook waren er verhalen die uitgesmeerd moesten worden over meerdere avonden. Zijn kinderen genoten er van, maar nooit schreef hij iets op.

In 2005 begon hij dan toch aan een manuscript. Kinderen van een collega wilden de verhalen ook horen en vroeger naar meer waarop Gerard uiteindelijk bijna twee hele boeken op papier zette. De hoofdlijnen was hij niet vergeten en deze gaf hij vorm in schrift. Het duurde echter nog vele jaren voordat hij uiteindelijk de stap waagde om er een echt boek van te maken. „Ik wil het aan kleinkinderen voorlezen”, glimlacht Gerard. „Ik heb inmiddels drie kleinkinderen en de oudste is bijna zover dat het leuk is om de verhalen te gaan voor te lezen. Dus dit was het moment om er nu echt werk van te maken.”

En deed Gerard. Hij zocht naar een illustrator en kwam in contact met Grietje Willemsma uit Groningen. Beide zagen de samenwerking zitten en Grietje ging aan de slag. Eerst wilde ze de vele karakters uit het boek leren kennen. Ze maakte schetsen van personen als postbode Gleuf, slager spekkie en mevrouw Spaarvarken. Van schetsen werden het pentekeningen, om er uiteindelijk aquarelschilderijen van te maken. Wat ze Gerard echter nog niet had verteld, is dat ze zelf afgestudeerd is als kinderboekenschrijfster. Dit vertelde ze pas - heel voorzichtig - tijdens het illustratieproces. Door haar kennis en ervaring gaf ze Gerard diverse keren - soms stevige - feedback.

„Ik vond het meteen een ontzettend leuk boek. Heel sfeervol omschreven. Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje. Door Gerards manier van schrijven kon ik het meteen voor me zien. Ook staat het boek vol leuke woordgrapjes en heb ik daar met mijn illustraties echt iets aan toe kunnen voegen”, vertelt Grietje. „Pas een poos nadat onze samenwerking in volle gang was, hebben we elkaar ontmoet. Heel bijzonder eigenlijk. Dit kwam door corona en de intelligente lockdown.”

Vijf maanden nadat het eerste contact was gelegd, ligt het boek nu kant en klaar op tafel. Een verhaal voorzien van 27 illustraties die volgens de eerste lezersreacties ware kunstwerkjes zijn. Iets wat Gerard ook onderstreept. „Ik ben er ontzettend blij mee. De kleuren zijn mooi, de details prachtig en het meest bijzondere is dat boer Bolle na al die jaren een gezicht heeft gekregen. Mijn kinderen en ik hadden alle drie onze eigen voorstelling van hem, maar dankzij Grietje weten we nu pas hoe hij eruit ziet.”

De kinderen, inmiddels beide ook ouders van hun eigen kroost zijn beide erg trots op hun vader en het boek.

De eerste druk omvat 500 boeken. Er stond een feestelijke boekpresentatie gepland bij Parkzicht. Dit wordt tot nader orde uitgesteld. Boer Bolle, krijgt een brief.. is verkrijgbaar via onder andere bol.com Ook krijgt het karakter van Gerard Smid een eigen webshop, straks te vinden www.boerbolle.nl En deel twee? „Die is in de maak”, besluiten Grietje en Gerard.