45ste Telenet Superprestige Veldrit Gieten gaat in afgeslankte vorm door

GIETEN De organisatie van de Telenet Superprestige veldrit van Gieten heeft besloten om de jaarlijkse internationale veldrit dit jaar door te laten gaan, maar wel in een behoorlijk afgeslankte vorm. Het sportevenement vindt plaats op zondag 11 oktober

Zonder publiek, zonder gasten en geen jeugdwedstrijden. Het programma zal nu enkel de wedstrijden voor elite-vrouwen/U23 en elite-mannen/U23 bevatten.

Geen wedstrijden voor junioren en nieuwelingen

"De wedstrijden voor de junioren (mannen en vrouwen) en nieuwelingen (jongens en meisjes) komen hierdoor te vervallen", vertelt secretaris Jantienus Warners. "Door de coronamaatregelen en de vele reisbeperkingen moest een keuze worden gemaakt en het was of organiseren met twee wedstrijden voor beroepssporters of in het geheel niet organiseren. Beroepssporters kennen in Nederland en België ontheffing voor bijvoorbeeld quarantaine-verplichtingen en een verplichting van een test na het bezoek aan een risicogebied. Amateursporters hebben deze ontheffing niet. Daarnaast was het voor de organisatie van belang om zoveel mogelijk bescherming te bieden aan de grote groep vrijwilligers welke bij de organisatie betrokken is."

Weloverwogen beslissing

"De afgelopen dagen is er veel overleg geweest met de gemeente Aa en Hunze, de Veiligheidsregio Drenthe, de KNWU, Flanders Classics en het RIVM", vervolgt Warners. "Het bestuur van de Stichting Wieler Promotie Oostermoer heeft daarna een weloverwogen beslissing genomen en gekozen voor de variant met de twee wedstrijden.

Pijn in het hart

Voor de organisatie is het duidelijk dat de gezondheid van renners, begeleiders, tv-crew, officials en bovenal ook de vrijwilligers prioriteit één moet zijn. Vandaar deze rigoureuze beslissing, weliswaar met enorm veel pijn in het hart.

Economisch belang

Bij de genomen beslissing is ook het regionale economische belang meegewogen. Bij een algehele afgelasting zou dit grote gevolgen voor onze vaste trouwe regionale partners hebben: er waren vele hotelovernachtingen geboekt maar ook bij onze partners in de evenementenbranche. De tentenleverancier wilde graag weer tenten opbouwen, de leveranciers van dranghekken, rijplaten en andere materialen wilden graag leveren en de evenementencateraars waren blij weer aan de slag te kunnen.

Ook was alles in gereedheid voor mooie live tv-beelden in geheel Europa vanaf het parkoers, dit in België via Playsports Telenet, in Nederland bij RTV Drenthe en in Europa bij Eurosport. Voor de meeste bedrijven kan dit nu wel doorgaan."