Herinneringen aan hotel de Nederlanden

WILDERVANK Het was afgelopen donderdag 50 jaar geleden dat hotel de Nederlanden in Wildervank afbrandde. Lezer van de Veendammer Tinus Koning vond in zijn archief een serie publicaties over de tragische gebeurtenis. We bezochten hem en Tinus en diens vrouw vertelden honderduit over het hotel en hun herinneringen daaraan.

Als kleine jongen woonde Tinus tegenover het hotel. „Het was een van de ontmoetingsplaatsen van Wildervank”, weet Koning nog. „Je had hotel de Nederlanden en de Boelens. Van die twee had de Nederlanden het meeste allure. En achter het hotel lagen de tennisbanen en een prachtige tuin. Daar kwam dan de society van Wildervank”, aldus Tinus. Die laatste opmerking levert hem gegrinnik op van zijn vrouw. „Society van Wildervank?! Haha dat viel toch wel mee”, lacht ze.

Als kind speelde Tinus vaak met zijn vriendjes in deze chique tuin die in de volksmond Blauw’s toene werd genoemd naar de eigenaar Albertus Blauw. Later mochten ze voor de tennisclub de ballen die uit waren geslagen, weer verzamelen. „Je snapt zeker wel dat we van de tien ballen slechts acht ‘terugvonden’? Zo hadden we aan het eind van het seizoen een mooi bak vol ballen gespaard en hadden we iets om mee te spelen”, lacht Koning.

De dorpshuizen die we vandaag de dag kennen, waren er in die jaren niet. Vandaar dat alles plaatsvond in de feestzalen van hotels zoals de Nederlanden, Boelens en in Hoogezand-Sappemeer het Struvé. „Zwemvereniging THOR uit Wildervank, die nu 100 jaar bestaat, hield daar ook zijn feesten. Toneelverenigingen hielden daar hun uitvoeringen en ook traden er muzikanten op. En wij hebben ons trouwfeest daar gehouden.”

Net zoals Tinus zullen er vele Wildervankers zijn die herinneringen hebben aan hotel de Nederlanden. Niet alleen als ontmoetingsplaats, maar ook door zijn bankfunctie. De Twentsche Bank heeft er jaren vestiging in gehad en ook het gemeentehuis.

Op 24 september 1970 kwam er een eind aan het prestigieuze hotel. Een aantal jongens wilden een wespennest verwijderen door het in de brand te steken. Dit liep helemaal verkeerd af. Het pand, toen 131 jaar oud, brandde volledig af en werd niet herbouwd. Jaren later werd er een winkelcentrum op de locatie gebouwd.

Tinus woonde in de tijd van de brand niet meer in Wildervank, maar in Veendam. Dat het diepe indruk op hem heeft gemaakt blijkt wel uit het feit dat hij er nog diverse krantenknipsels over heeft. „Ik ben verslaggever geweest bij Parkstad en heb veel bewaard wat mijn interesse had, waaronder dit. Het hotel is altijd van grote betekenis voor mij geweest en per toeval zag ik van de week dat het exact vijftig jaar geleden was”, verzucht hij.