De bijenvolken van imker Bennie van Buizen bij 'De Toene'

VEENDAM Op het volkstuincomplex van Tuinvereniging Tuinrecreatie Veendam heeft imker Bennie van Buizen acht bijenkasten staan met plaats voor maximaal 480.000 honingbijen. Elke kast heeft een populatie van zo’n 40- tot 60-duizend bijen en een koningin.

Drie jaar geleden volgde de gediplomeerde imker uit Nieuwediep zijn roeping op om imker te worden. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn overgrootvader zonder het zelf te weten. Aan zijn grootouders bracht hij zijn eerste potje honing en hoorde van zijn oma het verhaal.

Kinderen die meedoen met de Educatieve Jeugdtuinen Borgerswold kunnen over de bijen heen strijken, omdat ze zachtaardig zijn geteeld. Dat moet je natuurlijk wel durven. De imker stelt ze op hun gemak zodat ze er niet bang voor worden. De bijenstal is toegevoegd als een extra educatie. Naast het kweken van hun eigen groenten en fruit zien de kinderen ook wat de bijtjes in de natuur oogsten. En ze kunnen na het ‘slingeren’ lekker smullen van de honing.

Dat slingeren van de honing gebeurt in een soort centrifuge. Vanuit het raam met de honingraten wordt de honing in een honingzeef ‘geslingerd’. Van daaruit wordt de honing opgevangen in een aftapvat (hoewel een stevige emmer ook voldoet). Het is een boeiend proces om te zien.

Eens in de zoveel tijd kunnen kinderen op afspraak met de imker kijken naar de wonderen van de honingbij. ,,Als het bijenvolk rustig is haal ik het honingraampje met de bijen eruit. De kinderen vinden het prachtig mooi. In het begin zijn ze ook wel wat bang, maar ik vertel duidelijk dat als ze rustig blijven er niets gebeurt”.

Voor het telen op zachtaardigheid gaat Bennie naar het bevruchtingsstation van Beebreed op Vlieland. Een kleine kast met een koningin en alleen werksters gaan mee. Beebreed zoekt naar de juiste bloedlijn en zorgt er ook voor dat er elk jaar een andere bloedlijn komt zonder inteelt. Hoe zuiverder de bloedlijn, hoe zachtaardiger en aardiger de bij.

In de directe nabijheid van de bijenstal zijn velden met wilde bloemen ingezaaid. Over de bloemsoorten wil Van Buizen nog meer leren. Dat geldt ook voor de bloeiperiode zodat hij met zijn bijenvolk er op kan participeren. Aan de kleuren van de pollen is te zien om welke soort honing het gaat en van welke bloem die afkomstig is.

Overigens heeft de imker sinds 2 augustus ook het voorzitterschap van de tuinvereniging overgenomen van Hessel Nieboer. Laatstgenoemde blijft bij de tuinvereniging betrokken en bij de educatieve jeugdtuinen met de scholen.

Van Buizen heeft meteen ook al vier nieuwe leden mogen verwelkomen. Het zijn mensen van rond de 30 tot in de 50 met groene vingers. Zij willen lekker buiten zijn en genieten van hun eigen gezonde opbrengst. De tuinvereniging telt 100 leden, van wie sommigen al meer dan 35 jaar een tuintje hebben bij ‘De Toene’.

Het complex van Vereniging Tuinrecreatie Veendam heeft 110 tuinen, variërend in grootte van 100 tot 400 vierkante meter. Er is op dit moment een aantal tuinen vrij. Belangstellenden kunnen via de website van de Toene een afspraak maken.