‘Veendam-pakket’ voor vijfhonderste vaartuig Veendam

VEENDAM Dinsdagochtend 4 augustus is het vijfhonderste vaartuig de Molenstreek in Veendam gepasseerd. Het was de narrowboot van Gerrit en Yvonne de Jong uit Utrecht. Het stel werd door wethouder Henk Jan Schmaal van Veendam verwelkomd. Aan de beide vaarrecreanten werd een Veendampakket overhandigd met onder meer bloemen en het boekje 'Toervaart langs het kleinste dorp van Nederland'.

Het gepensioneerd echtpaar maakt ieder jaar met zijn karakteristieke Engelse narrowboat een vaartocht van zo’n zes weken. Het vaart elk jaar een andere route door verschillende provincies. In het Noorden is het paar voor de derde keer, en al die keren werd Veendam bezocht. De twee vinden het een leuk plaatsje.

Overal waar ze komen trekken ze met hun vaartuig veel bekijks. Een narrowboat is een binnenvaartschip dat speciaal gebouwd is voor de smalle kanalen en sluizen van Engeland en Wales. Het diende als trekschuit voor het vervoer van goederen in de 18de, 19de en 20ste eeuw.

Het speciale vaartuig, dat een lengte heeft van 10 meter en een breedte van 2,10 meter en draagt de naam Luts. Deze is genoemd naar het riviertje De Luts in de provincie Friesland. Daar heeft de eerste Nederlandse eigenaar met de boot in Friesland gevaren. Gerrit en Yvonne vinden het een mooie naam en hebben het na de grote opknapbeurt zo gelaten.

Als internationaal chauffeur was Gerrit regelmatig in Engeland waar dit type boot nog veel in de vaart is. Het plan was opgevat om in Engeland een paar weken met een narrowboat te gaan varen. Maar het echtpaar had deze boot negen jaar terug bij een scheepswerf in Almelo gespot, apart liggend achter een loods. Het was inmiddels van een andere eigenaar. Ervoor naar Engeland hoefde niet meer, de boot was als het ware naar hun toegekomen.

Het opknappen heeft de nodige moeite gekost. Na de koop begint het pas, weet Gerrit als geen ander. ,,Het zag er niet uit, er zaten veel roestvlekken op. En binnen was alles er uit gehaald.” De originele kleuren van de boot waren wit en blauw maar het varend echtpaar heeft er zijn eigen tint aan gegeven. Yvonne: ,,We hebben er kastjes in getimmerd en tegeltjes aangebracht bij het aanrecht en badkamertje. Op de vloer ligt parket.”

Met behulp van vrienden hebben ze de klus in een paar maanden geklaard. Gerrit: ,, We hebben er weer een bootje van gemaakt.’’ Yvonne: ,,We zijn er zuinig mee en trots op.’’