Met Scouting Veendam ‘hiken’ tijdens Zomertocht door Borgerswold

VEENDAM Scouting Veendam organiseerde zaterdag voor de eerste keer in haar bestaan een wandeltocht met scoutingspel voor inwoners van Veendam. Voor een bijdrage van €2,50 mochten geïnteresseerden meedoen. Er kwamen zeventig deelnemers op de tocht af. Zij werden verdeeld in 13 groepen.

De scoutingclub houdt ieder jaar in februari voor haar leden een ‘hike’, een lange wandeling in het buitengebied. Die staat uiteraard volledig in het teken van het scoutingspel.

Vanwege de coronacrisis was het aanbod van het scoutingspel, evenals sport- en spelactiviteiten van andere verenigingen, de afgelopen periode minimaal. Volgens verwachting zouden er tijdens de zomervakantie veel thuisblijvers zijn. Daarom hadden Annique Panman, Carlijn Kooi en Nadieh Mulder van Scouting Veendam de Zomertocht bedacht.

Daarbij was er een kleine samenwerking met Summerfun, die een van de zeven posten bemande. Summerfun had tevens een groepje deelnemers in het veld. Annique Panman van de scoutingclub is ook bij Summerfun betrokken als vrijwilligster en had het voorstel voor samenwerking gedaan.

De Zomertocht was coronaproof. Deelnemers moesten zich ruimschoots van tevoren inschrijven met een beperkt aantal. Het vertrekpunt was voor ’t Scouthuus gelegen op het scoutingeiland, een prachtige locatie in Borgerswold.

De‘hike’ bestond uit twee routes van respectievelijk 5 kilometer en een langere 8,5 kilometer. Er werd gelopen in groepjes van maximaal acht personen. De kinderen waren van alle leeftijden. Groepjes met kinderen stonden onder leiding van een volwassene.

Groepjes volwassenen vonden ook uitdagingen op hun pad. Dat begon al in het begin met een ‘apenbrug’, twee boven elkaar gespannen wiegelende touwen over het water. Sommige volwassenen waagden zich er niet aan. Deelnemer Amber (11) uit Veendam zit bij Clias op turnen. Dat hielp haar zeker bij het bedwingen van de brug. Lukas (11) zit zelf op scouting en pakte het op een technische manier aan. In een stukje bos was ook een klimparcours met touwen en daar wisten de twee zich ook wel raad mee.

Ook een scoutingonderdeel was het vlotvaren op twee verschillende plaatsen. Bij deze posten hoorden twee verschillende opdrachten. Bij nog eens zeven posten was een verrassingseffect ingebouwd, waarvan men vooraf geen weet had.

De tocht was ook op zondag gepland, maar vond wegens onvoldoende deelname geen doorgang. De Zomertocht is door zo’n dertig scoutingleden in goede banen geleid. Wellicht komt er volgend jaar een tweede editie.