Zes bouwkavels Burgemeester Venemastraat in Meeden na 12 jaar 'ineens' zo goed als verkocht

Op zes bouwkavels aan de Burgemeester Venemastraat (BV-straat) in Meeden, die al sinds medio 2008 door de gemeente te koop worden aangeboden, zijn opeens opties genomen.

In de voorbije jaren leek eerst Menterwolde en sinds twee jaar Midden-Groningen deze kavels aan de straatstenen niet kwijt te kunnen.

Hoe het zo ineens is gekomen, weet Rudolf Leijten van de afdeling grondzaken van de gemeente Midden-Groningen ook niet.

Geen extra inspanning voor gedaan

,,Een maand of drie geleden liep het ineens storm. Er was belangstelling. En zes tot acht weken later hadden we opties op deze kavels. We hebben hiervoor geen extra inspanning gedaan.”

Leijten voert als mogelijke verklaring voert hij aan dat bouwkavels schaars zijn en mensen graag zelf willen bouwen. Op deze kavels moeten vrijstaande woningen worden gebouwd.

Kavelprijs herberekend

Wellicht heeft het maken van de kavelprijs. Die lag lange tijd iets boven de ton (exclusief btw). ,,Eind vorig jaar heeft de gemeente een herberekening gemaakt van de prijzen. De grondprijs lag te hoog.” Nu betalen de kopers 80.215 tot 87.203 euro voor kavels van 1.122 tot 1.338 vierkante meter.

Verzet tegen bouwplan

Tien huishoudens die aan de overkant van de straat wonen, hebben zich vanaf het eerste moment dat de gemeente deze kavels te koop wilde aanbieden verzet tegen dit bouwplan. Ze spraken meerdere keren in tijdens raadsvergaderingen.

Ze hadden een lijst aan bezwaren: belemmering uitzicht, onnodige aantasting van het landschap, de straat (het lint) had een cultuurhistorische waarde en in het dorp stonden veel woningen te koop.

Het bleef bij dreigen

Dat laatste is anno nu niet meer zo. Woningen die te koop staan, worden relatief snel verkocht. De overburen dreigden met de gang naar de Raad van State. Het bleef bij dreigen.

Bewoner Eenjo Feiken was jaren geleden de woordvoerder namens de buurt. Hij zegt niet op de hoogte te zijn van de zes opties.

,,Van de dorpsraadcoöperatie heb ik altijd begrepen dat deze kavels gebruikt zouden worden op de plek waar nu nog basisschool De Mieden staat. Die wordt straks afgebroken en daar zouden deze contingenten voor gebruikt worden.”

We hebben niets zwart op wit

Luppo Kruizinga van de coöperatie bevestigt deze lezing. ,,Dat is ons destijds verteld door ambtenaren. Maar we hebben niets zwart op wit staan.”

Leijten zegt deze toezegging niet te kennen. ,,Het zou bijzonder zijn om een regulier plan zo af te schalen.”