Geen geld voor onderhoud; Meerwegbrug voor onbepaalde tijd 's nachts afgesloten

Losliggende planken in de Meerwegbrug in Meerwijck maken zoveel lawaai dat de brug op verzoek van omwonenden tussen 21.00 uur en 09.00 uur voor gemotoriseerd verkeer gesloten is.

De afsluiting geldt voor onbepaalde tijd. Geld om de brug te renoveren heeft de gemeente Midden-Groningen vooralsnog niet.

,,Het is een oudere brug die eigenlijk nooit bestemd is geweest voor het intensieve gemotoriseerde verkeer dat daar gebruik van is gaan maken’’, zegt Jan Jakob Boersma (ChristenUnie), wethouder in Midden-Groningen.

Een rabbelend geluid

Door dat intensieve gebruik zijn de planken op de brug losgeraakt en veroorzaken een rabbelend geluid wanneer daar een auto overheen rijdt.

De gemeente heeft onderzocht of de Meerwegbrug helemaal voor gemotoriseerd verkeer afgesloten kan worden. ,,Dan zouden alleen fietsers en voetgangers nog over de brug mogen’’, aldus Boersma.

,,Omwonenden van de brug reageerden daar positief op, maar op verzoek van een aantal ondernemers in de omgeving blijft de brug overdag te gebruiken voor gemotoriseerd verkeer.’’

Excuses aangeboden

De Meerwegbrug verbindt in Kropswolde de Meerweg met recreatiepark De Leine. De gemeente heeft de toestand van de brug besproken met een aantal ondernemers en een enkele inwoner in het Kropshuus.

Bewoners van De Leine waren niet uitgenodigd voor dat overleg. De gemeente Midden-Groningen heeft daarvoor excuses aangeboden.

Om onnodig gebruik van de brug te voorkomen zijn aan de Meerweg-zijde grote betonblokken geplaatst. Boersma: ,,Dat zorgt er ook voor dat mensen minder hard over de brug rijden. De snelheid uit het verkeer halen scheelt in de geluidsoverlast.’’

Geen geld voor renovatie

De wethouder zegt dat een algehele renovatie van de brug noodzakelijk is. Dat zal de gemeente te zijner tijd met omwonenden bespreken.

,,Dit jaar is daar geen geld voor’’, zegt Boersma. ,,Ik hoop dat de Meerwegbrug volgend jaar gerenoveerd kan worden, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dat ook nog wel een jaar later kan worden.’’