Alsnog Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in Veendam

VEENDAM Door de coronamaatregelen moesten ze er lang op wachten, maar vrijdag werden alsnog aan vijf personen Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Het vijftal werd verrast in cultureel centrum vanBeresteyn in Veendam. Burgemeester Sipke Swierstra had ze daar ‘s ochtends telefonisch met een smoes naartoe gelokt.

Tijdens de uitreiking werd het lintje opgespeld door een familielid van de ontvangers. De gedecoreerden zijn Jan van der Meijden (1941) en Ina Norder - Kruizinga (1953) uit Veendam en Jan Rijks (1943), Bert Kraan (1938) en Trijnie Hadders - Koekoek (1950) uit Wildervank.

Jan van der Meijden

De heer Van der Meijden is al vele jaren actief als vrijwilliger en heeft zitting genomen in diverse belangenorganisaties en nesturen. Op dit moment is hij ruim 10 jaar voorzitter van het CDA, afdeling Veendam-Wildervank en is hij voorzitter-meester van de Odd Fellows Adriaan Geerts Wildervanck loge nummer 83. De heer Van der Meijden is een gedreven, enthousiaste en maatschappelijk zeer betrokken man die zich al lange tijd op inzet voor de samenleving. Om die reden is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ina Norder - Kruizinga

Mevrouw Norder - Kruizinga zet zich al lang in voor de Veendammer samenleving vanuit onder andere het wijk- en buurtbeheer en de avondvierdaagse. Vooral voor Veendam-Noord was ze de aanjager bij verschillende initiatieven. Van 1995 tot 2019 was zij actief lid van het Bewoners Overleg Veendam en de Commissie Huurzaken. In beide rollen behartigde zij de belangen van de inwoners. Zij was ook de drijvende kracht achter de Wijkkrant van Veendam Noord. Mevrouw Norder - Kruizinga wordt omschreven als een betrokken persoon die zich bevlogen inzet voor het algemeen belang. Om die reden is zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Rijks

De heer Rijks is van 1976 tot 2013 actief geweest als wijkouderling in bij de Protestantse Gemeente Wildervank. Nog steeds vervult hij een actieve rol binnen kerk door het bieden van pastorale steun aan ouderen en fondswerving voor de restauratie van de monumentale Grote Kerk. Hij heeft zich ook actief ingezet voor de restauratie van de grafmonumenten rondom de Margaretha Hardenbergkerk. Binnen het wijk- en buurtbeheer is hij betrokken geweest bij het organiseren van diverse evenementen, zoals de Scheepsjaogersdagen. Momenteel is hij onder andere penningmeester van Wijk- en buurtbeheer Wildervank en lid van de familieraad van Cosis. Hij wordt omschreven als een betrokken persoon die anderen ondersteuning biedt. Om die reden is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bert Kraan

De heer Kraan is sinds 2002 actief als raadslid voor de fractie Gemeentebelangen en organiseert sinds 2004 koopavondconcerten in cultureel centrum vanBeresteyn. Iets wat klein is gestart, is uitgegroeid tot een begrip in Veendam en de regio. Het idee hiervoor ontstond vanuit zijn betrokkenheid bij de stichting Kleinkunst Veendam. Op deze laagdrempelige manier wil hij bezoekers kennis laten maken met verschillende artiesten en het cultureel aanbod. De koopavondconcerten worden bezocht door gemiddeld 150 personen per avond. Ook is de heer Kraan sinds 2002 bestuurslid, orgelman en planner bij Draaiorgel Zwarte Doris. Hij wordt omschreven als een sympathieke, actieve en betrokken persoon die zich met tomeloze energie inzet voor de samenleving. Om die reden is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Trijnie Hadders - Koekoek

Mevrouw Hadders - Koekoek is sinds de jaren ’70 actief in het vrijwilligerswerk. Ze is de stuwende kracht achter een sjoelclub, kinderclub, kaartclub en bingo. Ook is zij secretaris van dorpshuis Bijleveld dat zij vertegenwoordigt in het wijkteam Wildervank. Voor de sportfederatie organiseert zij fietstochten en de avondvierdaagse. Bij v.v. Wildervank is zij sinds begin jaren ’80 actief en onafgebroken betrokken, onder andere als kantinemedewerker en zij organiseert het sinterklaasfeest bij de club. Mevrouw Hadders - Koekoek zet zich al jarenlang belangeloos in als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Daarom is zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.