Praktijkschool Aletta Jacobs College in Hoogezand krijgt sobere corona-opening

Zo druk als het was bij de aftrap van de bouw in november 2019, zo stilletjes was het donderdagmorgen bij de oplevering van de Praktijkschool van het Aletta Jacobs College in Hoogezand.

De oplevering van de Praktijkschool mocht met recht een corona-opening worden genoemd. Zonder leerlingen, maar in het bijzijn van ontwerpers (VMEZ-Architecten), bouwers (Van Wijnen Gorredijk en Pranger-Rosier Installaties), en onderwijzend personeel, knipten wethouder Erik Drenth en bestuurder/algemeen directeur Ineke de Roo van het AJC, symbolisch een lint door.

Niet meer weggestopt op aparte locatie

Aan het AJC volgen zo’n 120 kinderen praktijkonderwijs. Dat gebeurt nu nog aan de Van Heemskerckstraat in Hoogezand, maar met ingang van het nieuwe schooljaar aan de Laan van de Sport.

Daarmee zijn de leerlingen van het praktijkonderwijs niet meer weggestopt op een aparte locatie, zoals de gevoelsmatige beleving wel eens was, maar maken ook zij deel uit van het gebouwencomplex van het Aletta Jacobs College. Aan de Van Heemskerckstraat wordt een nieuwe basisschool, De Lichtbron, gebouwd.

Inzichtelijk onderwijs

Op het aan de Laan van de Sport hergebruikte puin van het Huis voor de Sport, is in negen maanden tijd een moderne, duurzame school verrezen. Onderhoudsarm, met zonnepanelen op het dak (zodra die uit China komen), zonder aardgas, maar met warmtepomp. Die laatste is zo geïnstalleerd dat leerlingen daar ook inzichtelijk onderwijs krijgen.

Leerlingen volgen gedurende vijf tot zes jaar praktijkonderwijs. In die tijd worden ze klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. ,,Een belangrijke groep om in te investeren’’, aldus wethouder Drenth.

Praktijkschool belangrijk instrument

,,Midden-Groningen is een in sociaal-economisch opzicht zwakke gemeente, waar soms opeenvolgende generaties in een uitkering zitten. De Praktijkschool is een belangrijk instrument om die vicieuze cirkel te kunnen doorbreken.’’

Drenth zei de opening graag nog eens over te doen met de beoogde gebruikers.

In 2012 niet van durven dromen

Schoolbestuurster Ineke de Roo zag zichzelf donderdagmorgen staan in een omgeving waarvan zij ‘in 2012 niet had durven dromen’. De Praktijkschool was oorspronkelijk gedacht in het voormalige Huis voor de Sport. Verbouwen, aardbevingsbestendig maken én verduurzamen bleken uiteindelijk niet praktisch en zou ook veel geld kosten.

Uiteindelijk sloot de Praktijkschool aan bij het Scholenprogramma Midden-Groningen. Dat bestaat uit meerdere projecten, waarbij de gemeente zorgt voor veilige en toekomstbestendige onderwijshuisvesting.