Ballonoplatingen nu ook in Veendam verboden

VEENDAM Ballonoplatingen zijn binnenkort verboden in de gemeente Veendam. Tijdens de raadsvergadering afgelopen maandag werd besloten de ingediende motie hiertoe aan te nemen.

Afgelopen maand stuurde de 18-jarige Dian Oterdoom uit Veendam een brief naar de gemeente om te pleiten voor een dergelijk verbod. „Mijn initiatief heeft het balletje laten rollen!”, aldus een opgetogen Dian.

„Jaarlijks worden er duizenden ballonnen opgelaten in Nederland. Echter, iedere ballon die de lucht ingelaten wordt, komt op een geven moment ook weer naar beneden. Op iedere 100 m2 Noordkust liggen hierdoor gemiddeld 12 stukken of lintjes van ballonnen (bron: Stichting de Noordzee)”, zo schreef Dian aan de gemeente.

De ballonresten dragen bij aan zwerfafval en de vorming plastic soep. „Bovendien zijn ballonresten erg schadelijk voor zeedieren en vogels”, zo pleitte Dian in haar brief.

Afgelopen woensdag heeft Dian nog een gesprek gehad op het gemeentehuis met wethouder Wierenga over haar ingezonden brief en het verbod. „Ik ben blij dat de gemeente Veendam stappen zet om bij te dragen aan een zwerfafval vrije en milieuvriendelijke toekomst!”, besluit Dian.