Gekkenwerk verspreid in Spijkerboor en omstreken

SPIJKERBOOR Dit jaar viert de Sport- & Spelweek in Spijkerboor, Oud Annerveen en Nieuw Annerveen het veertigjarig jubileum. Op een bijzondere manier, want het evenement is als gevolg van de coronacrisis uiteraard afgelast.

Maar toch gaat het niet ongemerkt voorbij, want de Sichting Veenbraand heeft een speciaal magazine uitgegeven, waarin de geschiedenis van de week wordt beschreven. Het magazine heet ‘Gekkenwerk” en is een eenmalige uitgave die in de dorpen huis aan huis wordt verspreid.

Anonieme geschiedschriever

Gekkenwerk is een kleurrijk magazine geworden, met vele verhalen, anekdotes en natuurlijk foto’s. Het ontwerp is gemaakt door vormgever Albert Rademaker uit Annen en Klaas van Slooten. De tekst is van de hand van een anonieme geschiedschriever, een knipoog naar de al even anonieme ‘schriever’ die gedurende de week normaal gesproken een dagelijks verslag schrijft: het Sport- & Spelneis.

Elk jaar heeft de Sport- & Spelweek een thema, dit jaar zou dat ‘40’ zijn geweest. Ooit zou ook Gekkenwerk een thema zijn, maar dat werd op het laatste moment gewijzigd. „Nu is er toch Gekkenwerk, wat een ideale naam is voor het magazine, want het is uiteindelijk gekkenwerk, de organisatie van een dergelijk evenement, helemaal door vrijwilligers die er enorm veel tijd in steken”, aldus Veenbraand.

‘Het voelt gek’

En dat altijd tot grote tevredenheid van alle dorpelingen, die vrijwel niemand uitgezonderd zich inzetten voor de playbackshow, de zeskamp of een van de vele andere spelletjes. Het jaarlijkse feest is een ongekend vertoon van gemeenschapszin geworden en dat het nu voor het eerst in de geschiedenis niet door kan gaan, wordt als een groot gemis ervaren. Ook door de organisatie. Voorzitter Freddie Duursma: „Normaal gesproken zouden we nu bezig zijn met de laatste loodjes en het hartstikke druk hebben. Het voelt gek dat we nu helemaal niets hoeven te doen.”

Op woensdag 20 mei is het magazine gespresenteerd en het eerste exemplaar overhandigd aan de voorzitter van de organiserende Commissie, Freddie Duursma. Precies een week later, op 27 mei zal het magazine met waarschijnlijk veel bombarie door de commissie worden verspreid.