‘De bedoeling is dat mensen blij worden van een gratis plantje’

VEENDAM Het huis van Sanne Christjans en haar vriend staat nogal vol. Met plantjes, groenteplanten en stekjes. De vensterbank, de schouw, de tafel en ook de kasten staan vol met, in totaal zo’n honderd, plantjes.

Ook buiten is een groene weldaad. In een kasje, hangend in een opengewerkte regenpijp, op de grond en eigenlijk overal waar je kijkt. En dan staat er ook nog een ruilkastje in de voortuin.

Fijne planten-dag! Hoe is deze groene overdaad zo ontstaan?

,,Vrij recent, eigenlijk. Ik had altijd al een paar planten maar toen de corona-crisis begon en ik niet meer naar school kon, las ik in een artikel een aantal tips om verveling te bestrijden. Een van die tips was om iets te laten groeien. Via een oproepje op facebook kreeg ik toen veel stekjes en ook een grote pannenkoekplant. Die kreeg ik omdat de hond van die mensen aan de plant knaagde, en daar kunnen ze erg ziek van worden. Gelukkig laat onze logeerhond ‘m met rust.”

En nu dus een plantenruilhuisje. Leuk idee. Wat verwacht je er van?

,,De bedoeling is dat mensen blij worden van een gratis plantje. Ik snap dat niet iedereen die toevallig langs loopt en een leuk plantje wil meenemen, toevallig iets te ruilen bij zich heeft. Daarom vind ik het ook geen probleem dat mensen iets meenemen zonder tegenproduct, maar het is natuurlijk leuker als er echt iets geruild wordt.”

Intussen heeft iemand een paar zakjes wilde bloemenzaadjes in het huisje gezet en een aardbeienstekje meegenomen. Sanne vindt het leuk maar laat ze staan voor iemand anders. Ze heeft geen ruimte voor wilde bloemen.

Wat staat er allemaal in het kastje?

,,Nou, wilde bloemenzaadjes dus, en stekjes van graslelie, aardbei, pannenkoekplant, varen en kruiden. En ook nog suikermais. Ik heb nog veel meer stekjes en mensen zetten er ruilwaar in, dus het aanbod varieert nogal.”

Kom maar eens kijken, aan de Vredenrustlaan 71. Wel voor 9 uur ’s avonds, want daarna gaat het kastje dicht en op slot.