Lonneke rijdt wedstrijd in de achtertuin

VEENDAM Lonneke Uneken staat op de pedalen van haar super geavanceerde hometrainer. De 20-jarige doet mee aan de Tour for All, een vijfdaagse virtuele wielrenwedstrijd en vandaag is de finaledag.

Normaalgesproken zit ze nu middenin het wielerseizoen maar zoals bij praktisch alle sporten, gooide de coronacrisis ook hier roet in het eten. Terwijl Lonneke zich letterlijk en figuurlijk een slag in de rondte fietst, legt vader Sievert een en ander uit.

,,Deze wielerwedstrijd is georganiseerd door Zwift, de ontwerper van de virtuele fietsapp. De eerstvolgende echte profwielerwedstrijd staat gepland op 1 augustus, maar ook hier geen garantie dat dit daadwerkelijk plaats gaat vinden. Tot die tijd zijn virtuele wedstrijden een mooi alternatief. Niet alleen voor de rensters maar natuurlijk ook voor de sponsor.”

Lonneke is professioneel wielrenster?

,,Ja, sinds vorig jaar en haar ploeg is ook de nummer 1 van de wereld. Ze fietst natuurlijk al veel langer en eerder deed ze ook zeer succesvol aan schaatsen maar sinds vorig jaar maakt ze deel uit van de Boels-Dolmans ploeg. In deze ploeg zitten ook een paar Amerikaanse dames en die hebben, door het tijdsverschil, een nachtrace.”

Intussen gooit Lonneke haar bidon naar het publiek. Of eigenlijk op het grasveld, het idee is goed, de uitvoering ook en daar gaat het om. De fiets maakt wonderlijke geluiden en Lonneke gaat weer staan. De fiets is via de laptop aangesloten op het virtuele parcours. De klim wordt nagebootst door een verzwaring in de achteras. Wielrennen is in deze tijden wel een praktische sport. Lonneke kan gelukkig veel trainen, dat is voor de Franse dames anders. Het blijft natuurlijk jammer dat ze niet op trainingskamp kunnen, vorig jaar zijn ze zelfs naar China geweest. Inmiddels is Lonneke’s wedstrijd afgelopen.

Hoe ging het?

,,Niet zo heel goed, klimmen is niet mijn specialiteit. Gisteren werd ik zevende in een wat vlakkere etappe, maar drie dagen op rij een online race rijden hakt er wel in. Het is totaal anders dan een normale koers, het is van start tot finish volle bak. De afwisseling vind ik wel erg leuk. Bovendien doneert het programma waarin we deze races rijden 125.000 dollar. De hele maand lang kunnen andere mensen online dezelfde etappes rijden die wij deze week gereden hebben. Als 250.000 mensen dat doen, verdubbelt Zwift het gedoneerde bedrag, voor Artsen zonder Grenzen.

Annemiek Broekema-Wiechers