Vrolijke noot voor Yvette en Yvonne

VEENDAM De draaiorgels zorgen voor veel vertier en afleiding tijdens de corona-quarantaine.

Op tal van plekken in de gemeente Veendam zitten ouderen gedwongen thuis. Vaak hebben ze maar weinig afleiding, ook omdat familie vaak niet meer langs mag komen of gewoon liever niet langskomt om zeker te zijn dat de ouderen niet besmet raken met het virus.

Voor de draaiorgelman van het stad-Groninger draaiorgel Dulciaan zijn het drukke tijden. Normaalgespoken staat dit draaiorgel in de stad Groningen, mwaa rdaar is het momenteel erg rustig. Vorige week stond het fraaie orgeltje bij een oudereninstelling in Peize, zaterdag was het draaiorgel te vinden in Veendam. Daar speelde het orgel bij een kleinschalige woonvorm van de Trans aan het Egypteneind in Veendam. Door de coronamaatregelen zitten de tweelingzusjes Yvette en Yvonne Ritsema (35) met een verstandelijke beperking al twee weken met hun medebewoners binnen tot zeker 1 juni. Ze mogen ook niet naar huis. Dit vergt voor ieder heel veel, aldus moeder Sita van der Veen.

Om de tweeling, medebewoners en medewerkers een steunbetuiging te bezorgen had moeder Sita van der Veen draaiorgel Dulciaan uit Groningen voor laten rijden om deze kanjers muzikaal te verrassen. Yvette en Yvonne genoten met hun medebewoners zichtbaar van dit moment.

Ook draaiorgel Zwarte Dorus zorgde vorige week voor veel vertier voor ouderen. Maar Zwarte Dorus blijft voorlopig in de garage geparkeerd staan. Ondanks dat men vorige week was begonnen om door Veendam een aantal tehuizen te bezoeken en zo de bewoners een muzikale groet te brengen, moest men afgelopen week de stekker er uittrekken. Onderbezetting en ziekte onder de vrijwilligers in combinatie met de geldende Corona maatregelen heeft Bert Kraan doen besluiten voorlopig niet meer op pad te gaan.