Aspergetelers hopen op consument en effect drive-in

Groningse en Drentse aspergetelers hopen dat particulieren dit jaar massaal het ‘witte goud’ afnemen. Daarmee kan een groot deel van de oogst worden gered.

Een deel van de asperges blijft in de grond

Toch zal naar verwachting een deel van de asperges dit jaar in de grond blijven, omdat restaurants – de grootste afnemers – vanwege het coronavirus gesloten zijn. Maar ook omdat enkele telers vrijwel zeker niet over voldoende personeel – vakbekwame stekers – kunnen beschikken.

Om de consument te verleiden om veilig asperges te kopen, opent een aantal telers een zogenaamde asperge drive-in op het terrein.

Vandaag start Henk Sturing uit Hooghalen met deze service. Afstand houden met de klant luidt het credo. ,,We hebben een intercom aangeschaft, een partytent en de klant kan daarna zijn bestelling krijgen. Zo is afstand gegarandeerd.”

Huib Meinardi uit Noordbroek biedt deze service ook aan zijn klanten. Vanaf zaterdag is er zo’n drive-in in Noordbroek. Blijkt dit een succesvolle methode dan wil hij dit ook invoeren in zijn landwinkel in Winschoten.

Poolse stekers blijven weg

Meinardi heeft ongeveer 20 hectare aan asperges. Hij denkt dat een deel in de grond blijft en volgend jaar wordt geoogst. ,,Mede omdat mijn vaste stekers uit Polen, een groep van ongeveer twintig mensen, niet naar Nederland komt. Zij kunnen de grens niet over.” Meinardi hoopt dat de coronacrisis mensen aanzet tot nadenken over streekproducten en ze nog meer gaan waarderen.

Fré Dilling, van maatschap Dilling in Drouwernerveen, denkt in tegenstelling tot Sturing en Meinardi pas over twee weken te beginnen met de oogst. ,,Dat komt omdat ik geen verwarming heb”, zegt hij. Daarnaast is het de vraag of zijn vier vaste stekers uit Griekenland naar Drenthe kunnen afreizen. ,,Het is afwachten.”

Eerst regen, toen storm en nu corona

Henk Grol van het gelijknamige bedrijf in Tripscompagnie gaat ook pas met Pasen los. Hij heeft 6 hectare asperges, maar is nog onzeker of alles geoogst gaat worden. ,,Ik heb geen verwarming op het veld, daardoor duurt het langer voor ik kan oogsten. Het zit sowieso niet mee dit jaar. Eerst was er veel regen, toen een paar stormen, dus ik heb pas recent mijn tunnels opgezet. Maar we gaan allemaal het effect van het coronavirus merken.”

Grol denkt er ook over na hoe hij zijn producten kan aanbieden aan de klant. ,,In de winkel moeten we afstand bewaren. En mijn 90-jarige moeder gaf mij een tip hoe de asperges te verkopen. Ze vindt dat ik een lange plank uit de winkel moet laten steken en daarop de asperges moet laten glijden. Daarnaast moet een bakje staan waarin het geld kan worden gelegd. Mooi toch dat mijn moeder meedenkt?”