Gezondheidscentrum Lloyd’s Terras in Veendam beleeft een bijzondere vuurdoop

Het Gezondheidscentrum Lloyd’s Terras in Veendam beleeft een bijzondere vuurdoop. Jarenlang is er gewerkt het van de grond te krijgen. Komend weekeinde trekken de eerste zorgverleners in het gloednieuwe pand naast het station.

De laatste puntjes moeten nog op de i in het gezondheidscentrum voor eerstelijns en medisch specialistische zorg. Het en der in het complex wordt stevig doorgewerkt. ,,De bouw op zich is klaar. Het gaat nu om de afwerking’’, zegt huisarts Henk Veentjer. ,,Binnen is ruimte genoeg om meer dan voldoende afstand van elkaar te houden. We kunnen goed doorwerken.’’

Mondjesmaat open

Dat is goed ook. Komende weekeinde trekken de eerste ‘bewoners’ in het gezondheidscentrum waar op termijn zeker 100 mensen komen te werken. Medewerkers van Molendrift, een GGZ-instelling voor kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun ouders, bijten het spits af. ,,Vanaf volgende week maandag gaan ze vanuit het gebouw aan de slag.’’

Het weekend daarop gaan de huisartsenpraktijken van Veentjer en Hofman (Huisartsenpraktijk Hertenkamp) en medewerkers van Apothekerscombinatie Veendam over. Een verhuizing die compleet anders zal gaan dan eerder dit jaar was verwacht en volgens een streng protocol wordt uitgevoerd. ,,Langzamerhand gaan we mondjesmaat open. Alleen als het niet anders kan dan wordt de verhuizing uitgesteld’’, zegt Veentjer.

De huidige gezondheidsposten openhouden als een soort van back-up is geen optie. Telefonie en de computers worden verplaatst en overgezet op het nieuwe adres.

Sneller samenwerken

,,In het nieuwe pand hebben we veel meer mogelijkheden om mensen te behandelen. We hebben veel verschillende zorgverleners onder een dak, waardoor we goed en sneller kunnen samenwerken.’’

Want na Molendrift en de medewerkers van de huisartsenpraktijken en apotheek volgen nog fysiotherapeuten, buurtzorg, een aanbieder van woonbegeleiding en dagbesteding, een podoloog, psycholoog, voedingsadviesbureau, diëtist en een specialist in gezond ouder worden.

Traumakamer

Cosis en welzijnsorganisatie Compaen gaan een servicepunt runnen. Treant biedt poliklinische zorg. Onder andere een cardioloog, longarts, internist, dermatoloog, chirurg, reumatoloog en diabetes verpleegkundige zullen wekelijks aanwezig zijn. Mensen kunnen in het centrum terecht voor bloedonderzoek, of het laten maken van een echo of foto.

Er is een aparte traumakamer met een eigen ingang aan de kant van de Jonkerloods. ,,De ambulance kan letterlijk voor de deur parkeren.’’ Voor mensen met Coronaverdenking is 1 kamer beschikbaar.’’ Een officiële aftrap is gepland in september.