Horeca dicht en winkels op laag pitje: “Doen wat je kunt en goed voor elkaar zorgen”

VEENDAM De verscherpte maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus hebben voor ondernemers en de klanten een grote impact. Het virus heeft voor een heel onwerkelijke realiteit gezorgd. De aanpassing is sterk verschillend per branche. Een rondje in Veendam.

Bij de kapperszaken heerst er verwarring. De richtlijn van anderhalve meter afstand houden is gewoon niet te doen. Voor de kappersbranche zijn eigenlijk geen maatregelen afgekondigd. Waar de een nog open is, is de andere dicht. Zo heeft Silhouet Kappers de deuren gesloten tot 6 april aanstaande. Dit om de gezondheid van klanten en medewerkers te waarborgen.

Kapsalon Breehorn in het woonzorgcentrum was tot voor kort ook nog open voor de bewoners, maar ging wegens eens verkoudheid per direct op slot. Schoonheidssalon Wilma Meins is ook tijdelijk dicht. „Er is nog veel onduidelijkheid bij de overheid en het RIVM”, aldus de schoonheidsspecialiste.

Met veel minder mensen in het centrum dan normaal, deed het Carolina Neef van juwelier Kremer een beetje aan een spookwereld denken. Wim Kremer vult aan: „Het is echt veel rustiger dan normaal, maar de mensen die komen, zijn er gericht. En dan wil je er zijn. Als we wel dicht moeten heb je geen keus.

Contacten met de klanten zijn meer op afstand. We wassen na het klantcontact meteen de handen en de deurklinken. Er zijn allerlei geruchten over hoe lang het op oppervlakten kan overleven, maar we proberen iets te doen in de hoop dat het juist is.”

Bij Hofman Groente en Fruit gaat het wat de handel betreft gewoon door. Wim Hofman: „We hebben nog een normale omzet. Klanten nemen ook extra fruit mee, zoals sinaasappels en citroenen. We merken nu wel dat er vanuit Spanje iets minder aanvoer is. In Spanje zijn sommige dingen eerder volgroeid en is het uit Nederland nog net niet oogstrijp, waardoor sommige dingen tijdelijk duurder worden. Maar ook de telers werken gewoon door. Mocht het tot een lockdown komen blijven wij gewoon open.”

Bij Bakker Bart is de lunchroom gesloten. Broodproducten mogen alleen worden gehaald of worden gezorgd. Ook bij Snackpoint Veendam mag geen gebruik worden gemaakt van de zitjes, er mag maar een persoon naar binnen voor het doen van een bestelling. Bezorgen is ook mogelijk. Maar of dat uit kan, is de vraag. Marjolein Koopmans: „Maar het is nog erger om helemaal dicht te gaan. We doen wat we kunnen. We moeten met elkaar door deze moeilijke tijden heen en proberen positief te blijven.”

Bij BabyCare van Erwin de Raad was het in de winkel heel rustig maar toch was de ondernemer druk aan het werk. „De website loopt meer dan normaal. Zelfs bijna drie keer zoveel. We hebben op de website altijd een piek tijdens de lunch en ’s avonds. Nu gaat het de hele dag door. Er wordt vooral veel speelgoed besteld, waarschijnlijk omdat de kinderen nu thuis zijn.”

Maar zorgen zijn er zeker.Vanuit Frankrijk wordt niets meer geleverd, België zit een beetje op de wipen vanuit Duitsland gaat het vooralsnog door. Maar de Duitse kantoren zijn leeg. Dus onze contactpersonen, als ik ze al kan bereiken, zitten thuis. In China komt de productie weer op gang. Het probleem is nu een tekort aan containers. Ik heb gisteren gehoord dat de transportcapaciteit naar de hoogste bieder gaat en dat is op dit moment de Amerikaanse Walmart.”

Dit overkomt ons allemaal. We zullen het ermee moeten doen. Hoelang dit gaat duren weet niemand. Kop d’r veur. Ik hoop dat de mensen gezond blijven, dat is het belangrijkste. En als het hier minder druk is schakelen we het hier wat af. En anders werken we vanuit huis met de webshop.”