Aanschafsubsidie voor nieuwe én gebruikte elektrische auto’s

REGIO - Om de verkoop van elektrische auto’s aan particulieren te stimuleren komt er een aankoopsubsidie.

Vanaf 1 juli krijg je bij aankoop van een nieuwe, volledig elektrische auto een aankoopsubsidie van 4000 euro. Koop je een gebruikte elektrische auto, dan kom je nog altijd in aanmerking voor een subsidie van 2000 euro. Dat heeft minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven in een voorstel aan de Tweede Kamer geschreven. De Tweede Kamer moet zich nog over dit voorstel uitspreken.

Klimaatakkoord

Met de regeling wil de overheid de aanschaf van elektrische auto’s stimuleren. Het is onderdeel van het klimaatakkoord, dat er voor moet zorgen dat in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent is teruggebracht. De regeling loopt tot 2025, maar het subsidiebedrag wordt gedurende de looptijd wel stapsgewijs afgebouwd, tot maximaal 2550 euro in 2025.

Er zitten wel enige voorwaarden aan deze subsidieregeling. Zo is de regeling alleen bedoeld voor particuliere autokopers. Zakelijke rijders, die bijtellingsvoordeel genieten op hun elektrische auto, kunnen bijvoorbeeld geen aanspraak maken op de regeling, net als ondernemers die de auto zakelijk hebben aangeschaft.

Actieradius

Daarnaast moet het aanschafbedrag van de auto tussen de 12.000 en 45.000 euro liggen en moet de auto een actieradius van minimaal 120 kilometer hebben. Wordt de auto binnen drie jaar na aanschaf verkocht, dat moet een deel van de subsidie naar rato worden terugbetaald.

Het is ook mogelijk om subsidie te ontvangen wanneer je een elektrische auto gaat rijden via een private leaseconstructie. In dat geval ontvang je het subsidiebedrag als maandelijkse korting op het leasebedrag. Voorwaarde is wel dat het leasecontract minimaal vier jaar loopt.

Je nieuwe tweedehands elektrische auto vind je op Autocircuit.