Protestantste kerken willen meer verbinding met inwoners die in armoede leven

REGIO De PKN kerken uit de regio’s Oldambt, Westerwolde, Stadskanaal, Veendam en Pekela willen meer diaconaal zijn voor mensen die in armoede leven.

„Er is verbinding nodig tussen mensen van de kerk en mensen in armoede”, zegt Marleen Oostland die namens de Protestantse Kerk onderzoek heeft gedaan naar kerk en armoede in Oost-Groningen. „Het lijken soms twee gescheiden werelden: in de kerk is weinig (kennis van) armoede en mensen die gebrek hebben aan geld, inzicht, ontspanning en erkenning gaan vaak niet naar de kerk.”

Oostland heeft de afgelopen maanden voor 35 PKN kerken in Oost-Groningen een verkenning uitgevoerd naar de vraag hoe deze kerken diaconaal kunnen zijn in een van de armste regio’s van het land. Vooral generatiearmoede is een groot probleem: armoede wordt doorgegeven van generatie op generatie en uit die cirkel stappen is enorm moeilijk.

Vanuit de kerken in de regio is er de wens om betrokken te zijn op deze mensen in armoede. „Maar hoe doe je dat als je zelf een kleiner wordende kerk bent met vaak minder menskracht? De kerk kan niet diaconaal zijn voor mensen die ze niet kent en daarom is een verbinding nodig.”

Hiervoor is een plan van aanpak gemaakt welke op 3 maart wordt gepresenteerd. Vanaf 20.00 uur zijn belangstellenden in de Ontmoeting aan de Kerklaan 32 in Scheemda van harte welkom.