Wegens succes geprolongeerd: Dieuwertje Blok geeft 2500 Groninger scholieren college over vrijheid

Televisiepresentator Dieuwertje Blok geeft in aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in Groningen, Winschoten, Hoogezand, Delfzijl, Winsum, Zuidhorn en Stadskanaal college over vrijheid. Hiermee wordt voortgeborduurd op de grote belangstelling voor de kindercolleges over vrijheid die Dieuwertje Blok in 2019 gaf in Groningen en Stadskanaal.

Vrijheid lijkt vanzelfsprekend, maar Dieuwertje Blok (1957) weet door haar familiegeschiedenis dat deze waarde zeer kwetsbaar is. De televisiepresentator deelt haar visie op vrijheid aan de hand van deze geschiedenis.

Vertrekpunt is de Tweede Wereldoorlog. Bloks oma was Joods. Haar grootouders waren gedwongen om onder te duiken. Haar moeder was toen nog een kind. ,,Dankzij hulp van heel moedige mensen hebben ze de oorlog overleefd. Alle andere familie heeft, op één nicht na, de oorlog niet overleefd, omdat ze werden vermoord”, zegt Blok.

Vrijheid als werkwoord

,,Als je zo’n grote onvrijheid hebt meegemaakt, weet je als geen ander wat vrijheid betekent. Mijn moeder heeft na de oorlog, toen ze weer vrij was, een keuze gemaakt. Ze is niet gaan haten en heeft zich niet van de wereld afgekeerd. Ze is vooral blijven geloven in een betere toekomst en dat je daar zelf aan moet werken. Ze heeft die vrijheid niet voor lief genomen, maar er een werkwoord van gemaakt door er op haar manier voor te waken dat die bevrijding niet voor niets is geweest.”

60 scholen in provincie Groningen

Voor het Vrijheidscollege van Dieuwertje Blok hebben zich 60 scholen uit Groningen, Winschoten, Hoogezand, Delfzijl, Winsum, Zuidhorn en Stadskanaal aangemeld. Aldus deelt ze in maart haar visie op vrijheid met in totaal 2500 Groninger basisschoolkinderen.

Dankzij Bevrijdingsfestival Groningen, dat rondom het Vrijheidscollege lesmateriaal aanbiedt, kunnen de scholieren na afloop van het college in de klas filosoferen over vrijheid.

Ook krijgen zij, met behulp van een filmpje met Dieuwertje Blok, de opdracht om een foto te maken van de plek of plaats waar zij zich het meest vrij voelen. Een selectie van deze foto’s wordt 5 mei vertoond op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark in Groningen.