Werk van Joodse kunstenares Yehudith Heymans-Gudema te zien in gemeentehuis Gieten

Schilderijen en etsen van de Joodse kunstenares Yehudith Heymans-Gudema hangen tot en met 12 maart in het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten.

Het werk heeft als thema de Shoah: dat is Hebreeuws voor ‘catastrofe’ en duidt op de genocide op Joden in de periode 1939 tot 1945 in Europa.

Yehudithis de dochter van Jacob Gudema en Rebecca van Amerongen. Haar vader was een broer van Lea Gudema. Lea was getrouwd met Salomon Meijer Cohen en woonden met hun zeven kinderen aan de Veenakkers 42a in Gieterveen. De familie overleefde de oorlog niet.

Zij woont nu in Tzur Yitzhak bij Tel Aviv. Samen met haar kleindochter Soof Hacohen uit Amerika komt Yehudith naar het leggen van de Struikelstenen op 31 maart. Soof gaat ook een paar liederen zingen in de Jacobuskerk in Rolde op 31 maart.

Stichting Struikelstenen Aa en Hunze

De werken zijn door Stichting Struikelstenen Aa en Hunze naar Gieten gehaald. Na de expositie in Gieten zijn de schilderijen en etsen vanaf 16 maart ook te zien in de Jacobuskerk Rolde. Geld van verkochte schilderijen en etsen komt ten goede aan de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze.