Bouwverkeer voor 44 windturbines komt op gang in Drenthe

De bouw van 44 windturbines in Drenthe staat op het punt van beginnen. De routes voor het vrachtverkeer zijn vastgesteld. In de komende maanden tot de zomer worden de bouwwegen en kraanopstelplaatsen aangelegd en worden de funderingen geplaatst.

Omwonenden hebben afgelopen weekeinde een brief gekregen waarin uitleg wordt gegeven over het bouwverkeer en de mogelijke overlast.

Zand en puin uit de regio

Die probeert hoofdaannemer KWS zoveel mogelijk te beperken door materialen als beton, zand en menggranulaat uit de nabije regio aan te voeren. Meerdere wegen en rijroutes zijn voor het bouwverkeer verboden. Over een veilige adviessnelheid wordt nog overleg gevoerd.

In de tweede helft van 2020 worden de speciale turbine-onderdelen aangevoerd en geplaatst. Dat transport krijgt een eigen verkeersplan.

Op de bij dit verhaal geplaatste kaart is een deel van die aanvoer van materialen door KWS te zien bij de letters A, B en C.

De weg bij A loopt naar het terrein van Avitec waar KWS grond heeft liggen die zal worden gebruikt. Ook bij B is een grondopslaglocatie, bij de oude visvijver, achter zwembad de Buiner Streng. De weg bij C onder Stadskanaal loopt naar de Cereskade en de Industrieweg waar puin opgeslagen ligt die in de funderingen zal worden gebruikt.

Over de weg naar Avitec

De weg naar Avitec Infra & Milieu kan vragen oproepen, dat is immers het bedrijf van Ben Timmermans die zich vorig jaar, na bedreigingen aan zijn adres, terugtrok uit het project. Grond die hij even verderop afgraaft voor de aanleg van een groot zonnepark wordt door KWS naar zijn bedrijfsterrein verplaatst en daar weer vandaan gehaald en gebruikt voor de bouw van het windpark.

,,Mensen en machines zijn allemaal van KWS’’, zegt Timmermans, die nog altijd baalt dat hij zijn bedrijf onder bedreiging moest terugtrekken uit het project.