Provincie keert 42.000 euro subsidie uit aan initiatieven met natuurvlees en vleesvervangers in Groningen

De provincie Groningen keert 27.000 euro subsidie uit aan een coöperatie die duurzaam vleeskoeien gaat houden in de gemeente Westerkwartier. Daarnaast gaat 15.000 euro naar de ontwikkeling van een kweekmethode voor shiitake paddenstoelen, een vezelrijke vleesvervanger.

Met de 27.000 euro wordt een natuurvleescoöperatie opgericht. Die groep gaat op een duurzame wijze rundvee houden in de gemeente Westerkwartier en het vlees bewerken en verkopen. De runderen worden op natuurterreinen van Staatsbosbeheer gehouden. De bedoeling is dat de ecologische en landschappelijke kwaliteit van de regio verbeterd wordt.

Shiitake

De subsidie van 15.000 euro gaat naar de ontwikkeling van een biologisch kweekproces van paddenstoelen in Tjuchem. De shiitake paddenstoel is een vezelrijke vleesvervanger die, bij het huidige kweekproces op stro en zaagsel, veel reststoffen achterlaat. Bij een biologisch kweekproces, op boomstammen, gebeurt dit niet.

Volgens de provincie is zo’n biologisch kweekproces aantrekkelijk voor akkerbouwers, omdat het een laagdrempelig gewas is met een goede opbrengst.

Het bedrijf dat het kweekproces ontwikkelt werkt samen met Staatsbosbeheer en sociale werkplaatsen in Midden-Groningen.