Mannenavond in vanBeresteyn

VEENDAM In vanBeresteyn in Veendam is maandagavond 24 februari een mannenavond gehouden. Het event werd omlijst door de vertoning van de racefilm Le Mans ‘66.

Leonie Prins en Anne Margreet Drenth hebben altijd al het idee gehad om weer een mannenavond te houden. De eerste editie vijf jaar geleden was een succes en in die zin voor herhaling vatbaar. Maar het bleef er een beetje bij. ,,De Ladies Night zit in ons systeem en gaat het altijd vanzelf, maar dit moest nog eerst weer even uitgewerkt”, aldus Leonie Prins. ,,Het is een kleine pilot. We gaan kijken hoe het publiek erop reageert. We hebben een hapje en een drankje, een balletje en een burger. Het is een stoere mannenavond.”

Diverse ondernemers hebben deze avond voor mannen speciaal gemaakt. De foyer was gevuld met leuke stands van Brouwhotel Parkzicht, RDW, Kars Potze Mannenmode, Meijer fietsen, Hooghoudt, Mulders Motoren, Athlete Club en de Oldtimer Bromfietsclub 1 op 25. Overigens waren vrouwen ook welkom, mits ze een stropdas droegen. Leonie Prins en Anne Margreet Drenth gaven daarbij het voorbeeld. De kaartverkoop zat rond de 120 kaarten, en er was kaartverkoop aan de kassa. De aanwezigheid van de dames was wel wat spaarzaam.

De op feiten gebaseerde racefilm Le Mans ‘66 gaat over de competitie tussen het Amerikaanse automerk Ford en de Italiaanse fabrikant Ferrari. In 1959 had de Amerikaan Carroll Shelby (door Matt Damon) de 24-uursrace van Le Mans in Frankrijk gewonnen. Om gezondheidsredenen moest hij daarna zijn carrière als autocoureur afsluiten. Maar bleef echter werkzaam in de autosportwereld als ontwerper van snelle bolides. Op verzoek van Ford ontwierp hij een raceauto die Ferrari in Le Mans kon verslaan.

Kars Potze had zich laten inspireren door de film Peaky Blinders met het modebeeld uit de jaren 20 van na de eerste Wereldoorlog. Met in zijn stand jaren 20 kleding, oftewel Peaky Blinders kleding. Met stoffen jassen en de kenmerkende petten van Harris Tweed schapenwol uit Zuid-Engeland. Op een foto staan vier mannen afgebeeld naast een klassieke T-Ford. Wie niet beter wist zou denken dat het de acteurs zijn uit de film. Maar Potze had de foto laten maken met de Ford van Jonker uit Veendam op de achtergrond. De Veendammer ‘acteurs’ zijn Patrick Arends, Derk Jan Munneke en vader en zoon Ties en Ties Struijk.

Jan Veenstra uit Wildervank is lid van de ‘Oldtimer Bromfietsclub 1 op 25’. ,,We hebben dezelfde passie en dezelfde kleur haar.” Hij heeft een Sparta 3V brommer uit 1976. Elf jaar geleden in keurig nette staat gekocht en on-gerestaureerd. Er zitten wat lichte gebruikerssporen op, maar dat hoort erbij. De zeer fraaie oldtimerbrommer kan 50 en dat is hard genoeg.