Vrienden van het Oude Fruit ent jonge fruitbomen in werkschuur Fraeylemaborg in Slochteren

Liefhebbers van fruitbomen kunnen zaterdag 29 februari hun hart ophalen in de werkschuur van de Fraeylemaborg in Slochteren. Vrienden van het Oude Fruit houdt er dan haar jaarlijkse entdag.

Deskundigen van de pomologische vereniging zijn van 10.00 tot 16.00 uur in de werkschuur om jonge fruitbomen te enten. Hierbij wordt een takje van een boom van een bijzonder fruitras vastgezet op een onderstam van een zaailing of speciaal geselecteerd type onderstam. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit vervolgens uit tot de stam van een fruitboom.

Enten is nodig, stelt Vrienden van het Oude Fruit, omdat fruitrassen zich niet door zaad laten vermeerderen. ‘Uit een gezaaid pitje van een appel komt een boompje op dat meestal minderwaardige appels geeft, vaak te kleine en zoete vruchten, maar vrijwel nooit een appel met de kwaliteit van de oorspronkelijke appel.’

Drentse Paradijs, Brederode en Beurré de Merode

Bezoekers kunnen tegen kleine vergoeding (materiaalkosten) jonge fruitboompjes enten. Vrienden van het Oude Fruit neemt enthout mee van appels als de Drentse Paradijs, Groninger Kroon, Notaris en Zoete Kroon, stoofperen als de Brederode, Harm Harkes Peer en Winterbergamot, handperen als Beurré de Merode, Juttepeer en Zwijndrechtse Wijnpeer, kwetsen en pruimen.

Bezoekers kunnen ook enthout van eigen fruitbomen meenemen en leren enten.

De (gratis) entdag duurt van 10.00 tot 16.00 uur.