Karperuitzet in het water van Buitenwoel en de Golflaan

VEENDAM In de waterrijke buurt Buitenwoel - Golflaan is afgelopen zaterdagochtend onder toeziend oog van een groot aantal wijkbewoners karper uitgezet.

Het water in de wijk heeft al meerdere jaren last van exotische planten waardoor de wijkbewoners de afgelopen jaren niet optimaal hebben kunnen genieten van de recreatieve functies die bij het wonen aan (of nabij) water aanwezig zijn. De gemeente Veendam is echter actief bezig deze overlast te beteugelen door het inzetten van een nieuwe techniek o.a. de harkboot.

Sportvisserij is één van de meest beoefende buitenactiviteiten is. Sportvissen is een echte volkssport beoefend door jong en oud. Opvallend is de grote en groeiende belangstelling van de jeugd voor het (sport)vissen.

De wijk Buitenwoel / Golflaan is een kinderrijke buurt. Om de recreatie in de buitenlucht door jongeren te stimuleren is het belangrijk dat daar ook aantrekkelijke mogelijkheden voor aanwezig zijn. Karperuitzet draagt daar aan bij. Voorgaande was voor inwoner van de wijk Robert de Jonge aanleiding om eens te kijken of er een karperuitzet gerealiseerd kan worden: „dit had best nog wat voeten in aarde, ik heb overleg gehad met het wijkbeheerteam, de gemeente Veendam en Sportvisserij Groningen Drenthe. Voor de uitzet moesten de nodige zaken grondig bekeken worden: Is het water geschikt i.v.m. dierenwelzijn, wat zijn de consequenties voor de waterkwaliteit, formele toestemmingen moeten worden verkregen en het uitzetten kost geld dus ook dat moet geregeld worden.”

Vanuit het ´fonds burger-iniatieven´ heeft de gemeente Veendam ondersteuning geboden en Sportvisserij Groningen Drenthe heeft voor de praktische uitvoering gezorgd. Jaarlijks zetten zij uit over de gehele provincie op diverse plaatsen karper uit. De uitgezette schub- en spiegelkarpers zijn van hoge kwaliteit en komen van een gerenommeerde kweker uit Frankrijk.

„Ook is er nog een mogelijkheid dat Sportvisserij Groningen Drenthe een clinic aan de jeugd kan gaan geven. Materiaal en benodigdheden worden geheel geregeld. Er wordt uitgelegd hoe je modern kunt vissen (method feeder) en gaat dat dan ook in de praktijk brengen. Lijkt je dit leuk stuur dan een mailtje naar robertdejonge@mailbox.org”.