Johan Derksen baart opzien met uitspraken over 'drugsparkeerplek' in Hoogeveen: 'Weet niet waar hij dat vandaan heeft'

Hoogeveen - Johan Derksen heeft met een aantal uitspraken over Hoogeveen de wenkbrauwen doen fronsen van loco-burgemeester Erwin Slomp. In een uitzending van Veronica Inside sprak Derksen dat die gemeente drugshandel op een parkeerterrein bij de snelweg oogluikend zou toelaten, om het buiten het centrum te houden. ,,Ik weet niet waar hij dat vandaan heeft”, zegt Slomp.

In de uitzending vertelt Derksen over zijn vele ritten van en naar Grolloo, waar hij woont. ,,Ik kom iedere avond langs Hoogeveen. En als je daar de snelweg naar Groningen neemt, is er rechts een parkeerterrein”, waarmee hij doelt op de vele parkeerplekken voor de meubelzaken en andere firma’s langs de A28.

,,Daar staan iedere avond vijf, zes auto’s met de lampen aan”, gaat hij verder. ,,Dat zijn de dealers. Als je wat wilt hebben, ga je daar van de weg af en kun je alles kopen.” Uit nieuwsgierigheid vroeg Derksen de gemeente daarnaar. ,,Ze zeggen daar dat het oogluikend wordt toegelaten, want dan hebben ze ‘die handel’ uit het centrum.”

Jongelui met gepimpte auto’s

Slomp, zelf een liefhebber van het praatprogramma, had de uitzending van afgelopen vrijdag gemist, maar begrijpt niet waar Derksen het over heeft. ,,Het gaat daar om wat jongelui met wat gepimpte auto’s die elkaar ‘de blits maken’ met hun wagens. Het gaat niet om drugs, al kan dat misschien zo lijken.”

Volgens Derksen is het moeilijk om de handel in drugs tegen te gaan. ,,Je hebt het toch niet in de hand, laat het dan daar maar plaatsvinden”, vertelt hij in de uitzending over wat hij van de gemeente hoorde. ,,Maar iedere avond is het prijs daar.”

Dat de opgedirkte wagens voor overlast zorgen, ontkent Slomp niet, maar dat zijn gemeente drugshandel op die plek zou gedogen, klinkt hem vreemd in de oren. ,,Ik zou niet weten waar Derksen dat vandaan heeft.”

De gemeente heeft volgens Slomp, die burgemeester Karel Loohuis vervangt tijdens zijn vakantie, in het verleden ook actief proberen te handhaven op geluidsoverlast rondom het parkeerterrein.

Groene bladeren

Ook ondernemers gevestigd aan de parkeerplaats, herkennen zich niet in het beeld dat Derksen schetst. ,,We zien regelmatig auto’s in de avonduren, maar de enige overlast die we ondervinden, zijn hier en daar de lege zakjes van ‘groene bladeren”, zegt een medewerker van de Carpetright.

De JYSK vindt voor hun pand slechts wat verpakkingen van de naastgelegen McDonald’s. ,,Wij hebben ook niet het vermoeden dat hier op die schaal gedeald wordt”, klinkt het. ,,Het politiebureau is hier vlak achter en ze rijden hier ook regelmatig even langs.”

Slim

Na zijn verhaal stelt presentator Wilfred Genee aan de besnorde analist de vraag of hij vindt dat drugshandel moet worden vrijgegeven of nog harder moet worden aangepakt. ,,Ik vind die oplossing van Hoogeveen wel slim, om het op die manier in ieder geval uit het centrum te houden. Daar leven mensen en kinderen.” Het lijkt er sterk op dat er voor dit ‘probleem’ geen oplossing nodig is Hoogeveen.

Johan Derksen was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.