Veel schade door aardbevingen

ZUIDWENDING Het is inmiddels 10 jaar geleden dat ze naar Zuidwending kwam en haar geluk dacht te hebben gevonden in de gekochte Oldambtster boerderij uit 1853 aldaar. Maar het pakte heel anders uit, want Sirina Scheppers is al 6 jaar lang in juridisch gevecht met de Mijnbouwschade.

Haar mening is dat het onder de radar blijft bij de Veendammers en zij niet weten waar ze moeten claimen. In heel provincie Groningen is inmiddels schade door aardbevingen. Dat houdt in dat elke gedupeerde hun schades kunnen claimen. ,,Ik treed naar buiten en wil het hier in Veendam ook bekender maken”, aldus een strijdvaardige Sirina Scheppers die haar verhaal doet.

,,Het was in december 2010 dat we de Oldambtster boerderij aan hebben gekocht. Specifiek een boerderij in oude stijl, aangezien we niet van nieuwbouw houden. Tijdens het renoveren kregen wij te maken met de beving van Huizinge (2012) waardoor er schade aan het pand ontstond. Nu zit ik inmiddels met veel schade en verzakkingen. Inmiddels ben ik maar gestopt met tellen van de schade. Het heeft geen zin meer, aangezien elke vierkante meter wel schade heeft.”

,,Geestelijk maakt het me kapot. Elke dag word je weer geconfronteerd met het feit dat je huis en je toekomst kapot is. We kunnen niet verder met renoveren omdat er veel schade is. We weten niet waar we aan toe zijn. Zoveel betrokken instanties, maar we komen geen stap verder. Het voelt alsof ik tegen de muur word gedrukt in mijn eigen beschadigde pand.”

,,Ik heb het pand aangekocht samen met mijn stiefvader. Hij is geestelijk en lichamelijk gesloopt. In 2018 zijn er meerdere AOS-meldingen (acuut onveilige situaties) uitgebracht, waardoor mijn stiefvader in de ziektewet is beland. Hij probeert er nu het beste van te maken zoals de situatie nu is zoals die is, al is dat heel moeilijk omdat hij ziet wat er is opgebouwd/gerenoveerd nu weer beschadigd is.”